Repliik: Teatrit on küllaga

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Herm
Toomas Herm Foto: Virumaa Teataja

Järjekordne eelolev eelarvekärbe tõstis teatrijuhid tagajalgadele. Kõlanud on selged ähvardused, et osa teatreid pannakse kinni. Ülejäänud vaaguvad hinge ehk piiravad tegevust ja tegijaid.


See meenutas vabariigi presidendi akadeemilise nõukogu hiljuti peetud koosolekut, kus oli arutluse all meedia ja kus üks kultuuriga seotud haritlane olevat kurtnud, et väljaannete juures napib muusikatoimetajaid. Seda ajal, mil erinevad meediakanalid majandusraskuste tõttu töö lõpetavad.



Eelarvet on kärbitud politseinikel, meedikutel, päästjatel. Riigi kõhn rahakott seab kahtluse alla inimeste elementaarsed sotsiaalsed garantiid.



Väidan, et teatrietenduste ajutine nappus ei ole inimesele eluohtlik. Küll aga võib saatuslikuks saada hilinenud - või suisa tulemata jäänud abi kuriteo- või õnnetuspaigale.



Paljud elavad sotsiaaltoetustest. Toetustest sõltub inimese esmaste vajaduste rahuldamine.



Ükski teater ei suuda ei kvaliteedis ega kvantiteedis edasi anda seda traagikat, mis globaalse majanduskriisiga on kaasnenud. Ja tuleb veel lisa.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles