Uhtna Puidul jätkub tegevust

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Firma Uhtna Puit juhataja ja müügijuht Marko Vahesalu arvab, et väikefirmat aitab edasi tegutsemine mitmel töörindel.
Firma Uhtna Puit juhataja ja müügijuht Marko Vahesalu arvab, et väikefirmat aitab edasi tegutsemine mitmel töörindel. Foto: Teet Suur

Kahemehefirmal Uhtna Puit OÜ, mis muu hulgas tegeleb ka vanadele majadele uue hingamise andmisega, praegusel ajal raskusi pole. Ka 2008. aasta parima puitehitise tiitli võitnud elamu fassaadi materjali on valmistanud ja värvinud just nemad.


Sellal, kui turg oli paremas seisus ja valitses üleüldine ehitusbuum, ei hakanud Uhtna Puit OÜ tootmist laiendama ega teinud suuremaid investeeringuid võimsamate masinate tarvis. "Kui oleksime buumi ajal tootmise tohutult suureks ajanud, siis oleksime ilmselt pankrotis," selgitas firma juhataja ja müügijuht Marko Vahesalu.


"Need, kes on läinud seda teed, et väga suurt raha taga ajada, on pidanud uksed kinni panema. Aga meie leiame oma väikse mahu jaoks ikkagi turu, isegi siis, kui on madalseis."
Firma tegevusala on lai. Lisaks renoveerimismaterjali valmistamisele tegeletakse saematerjali töötlemise ja hööveldamisega, voodri-, terrassi- ja põranda­laudade valmistamise ja värvimi­sega, küttepuude müümise ning sõiduautode maaletoomisega.

Kirstuärist loobuti
Kui kõrvalfirma uksed sulges, oli võimalus isegi kirste tootma hakata. "Aga mulle pole kirstude valmistamine eriti hingelähedane töö. Mulle meeldib tegeleda rohkem elus inimeste asjadega. Rohkem sellistega, kus inimesed elama hakkavad," põhjendas Vahesalu.

Renoveerimiseks vajaliku ma­terjali saamine moodustab ligikaudu kümme protsenti kogu tööst. Vahesalu sõnul pole firmasid, mis seda teenust pakuvad, kuigi palju. Nõudlus ja pakkumine on enam-vähem võrdsed. Siis­ki tunnistas ta, et kui võimalus oleks, tegeletaks ainult renoveerimisega. "See on huvitavam kui mingisugune masstoodang."

Uhtna Puit OÜ suurimateks renoveerimisega seotud objektideks on olnud kirikute katused. Nad on tarninud puidu ka Haljala kiriku katuse jaoks. Selleks tuli lõigata täiesti erimõõduline puit, mida tavalises ehituses ei kasutata.

Turusolkijad
Endine Haapsalu mudaravila hoone ja Mäetaguse valla suplusmaja on nende puidust. Uhtnas toodetud materjalist on ehitatud fassaad ka mitmele Rakvere Pika tänava ja Tallinna vanalinna hoonele.

"Kõige parem reklaam on see, mis jõuab suust kõrva," ütles Vahesalu. Kui ollakse kaubaga rahul ning räägitakse sellest järgmisele huvilisele, siis ei hakka too enam otsima, kus oleks odavam. "Kahjuks on paljud kliendid pidanud tõdema, et turu odavaim pakkumine ei pruugi olla kvaliteetseim, ja on meie käest uue kauba tellinud."

Vahesalu ise soovitab alati laudu vaatama tulla, mitte otsustada pelgalt hinna põhjal, mis kuulutuses kirjas või telefonitsi kuuldud. "Paljud kuulutavad, et nemad teevad peensae­tud lauda," rääkis ta turusolkijatest, kel õigeid masinaid pole, "tegelikult on tegemist tavalise palgist saetud lauaga, millele on punnid külge hööveldatud." Peensaetud ja tavalise saelaua pinnal on aga struktuuriline vahe.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles