Eesti kütuseturul jätkuvad heitlikud ajad

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Teisipäeval tõstsid kü­tuse jaemüügihinda suured tanklaketid Neste ja Statoil, sellega läksid kaasa ka Lääne-Viru väikesed bensiinitanklad, kes tunnetavad heitlikke aegu kütuse jaemüü­giturul ja klientide arvu vähenemist.


Kütuse jaemüüjad Neste ja Statoil tõstsid teisipäeva õhtul bensiini hinda krooni ja diislikütuse hinda 60 sendi võrra.


Neste automaattanklas maksab bensiini 95 liiter uue hinnakirja järgi 15 krooni ja 95 senti ja bensiini 98 liiter 16.45. Diislikütuse uus hind on 14 krooni 95 senti liitrilt.

Kaarma KT ASi juhataja Jüri Vilimaa rääkis, et firma Ebavere tankla läks hinnatõusuga kaasa kaks päeva hiljem, neljapäeval.

"Oktaaniarvuga 95 kütuse liiter maksab 16 krooni ja diislikütuse liitri hind on 15 krooni," ütles ta. Nii nagu maailmamajanduses, on ka kütuseturul praegu heitlikud ajad. "Alates maikuust on kütuseliitri hind tõusnud paari krooni võrra, kord tõustes ja siis jälle langedes. Üldine kütusehinna trend on olnud siiski ülespoole," kommenteeris Jüri Vilimaa.

Firma juhataja ennustas ebakindlate aegade jätkumist, sest üldisest majanduskeskkonnast tuleb nii positiivseid kui negatiivseid signaale ja tulevikku on raske prognoosida.

"Küll on aga selge, et kriisiaeg on oluliselt vähendanud kütuse läbimüüki. Tundub, et tühja sõitu enam ei tehta. Iga sõit läheb asja ette," kõneles Vilimaa.

Ta lisas, et kütuse hulgi- ja jaehindade tõusud ja langused ei käi tavaliselt sünkroonselt, vaid mõnepäevase ajanihkega, hulgimüüjate dikteerimisel.

Morpheus AS Tamsalu tankla klienditeenindaja Jaana Saare sõnul tõstis Neste ja Statoili eeskujul autokütuse jaemüügihindu ka nende firma.

Oktaaniarvuga 95 kütuse liiter maksab Tamsalu tanklas 16.10, bensiini 98 liiter 16.70 ja diislikütus 15 krooni 20 senti.

"Majanduskriis on tunduvalt langetanud kütuse läbimüüki Tamsalu tanklas," tõdes ta.
Jaana Saar selgitas, et tootmise seiskumine ASi E-Betoonelement Tamsalu tehases tähendas neile väga olulise kliendi kaotust.

"Meie tankla asub E-Betoonelemendi Tamsalu tehase läheduses ja ettevõttest ehitusdetaile vedavad autod tankisid kütust meie bensiinijaamas." Tamsalu vallas järsult kasvanud tööpuudus ja majanduskriis on vähendanud samuti eraklientide hulka.
Kadrina tankla klienditeenindaja Liis Toming kinnitas, et nendegi tankla läks Neste ja Statoili algatatud hinnatõusuga kaasa.

Bensiin 95 maksab 16.10, kütuse oktaaniarvuga 98 liiter 16.55 ja diislikütus 15.10 krooni. Majanduskriis on vähendanud oluliselt ka Kadrina tankla läbimüüki.

"Sissetulekute vähenemine muudab inimeste tarbimisharjumusi ja piirab autode kasutamist," ütles Toming.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles