Vergilased astusid lindude kaitseks välja

Kristian Kaiva
, ajakirjanik
Copy
Elektrilevi paigaldatud linnupeletid heidutavad linde elektriliinidest eemale.
Elektrilevi paigaldatud linnupeletid heidutavad linde elektriliinidest eemale. Foto: Erakogu

Mitmel pool rannikuäärsetes külades on probleemiks, et madalat õhulendu tegevad linnud võivad söösta  elektriliinidesse. Nii on ka Vergis juba aastakümneid mureks olnud suuremate lindude massiline suremine, sest nad lendavad elektriliinidesse, kusjuures sellega kaasneb mõne hetke vältav elektrikatkestus. Väikses külas pole ka ette nähtud elektrikaabli maa alla paigaldamist.

Teisipäeval, 23. aprillil oli osa Vergi külast mõnda aega elektrita, kuna algas kaua oodatud linnupeletite paigaldus elektriliinidele. Vergi on üks vähestest küladest Eestis, kus selline heidutusmeede on lindude kaitseks kasutusele võetud. Edaspidine lindude heaolu jälgimine ja hukkunute täpne ülesmärkimine jääb Vergi elanike ülesandeks.

"Eriti tõsine on probleem muulil, kust suured linnud üle lennates jäävad tihti kahe traadi vahele, saades surmava elektrilöögi," rääkis Vergi sadama perenaine Kelli Suigusaar ning lisas, et Vergi külas on tore ja kokkuhoidev kogukond, kes on juba aastakümneid jälginud suuri linde, põhiliselt luiki, ning nende laialdast suremist on üles pildistatud ja surnukehi koristatud aastast aastasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles