Pome Grupp tõi Eestisse uudse tänavamasina

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pome Grupi mehed Ragnar Kallaste (vasakul) ja Peeter Keivabu näitavad uudset masinat, millega saab valmistada betoonääriseid.
Pome Grupi mehed Ragnar Kallaste (vasakul) ja Peeter Keivabu näitavad uudset masinat, millega saab valmistada betoonääriseid. Foto: TEET SUUR/VIRUMAA TEATAJA

Rakvere haljastusfirma Pome Grupp hankis endale betoonääriste valmistamise masina, mis on Eestis ainulaadne.


Pome Grupi tegevjuht Peeter Keivabu rääkis, et majanduskriisile vaatamata on firmas tegeldud tootearendusega ja tehtud konkreetseid samme ettevõttele vajaliku tehnika hankimisel.


"Haljasalade kiviääriste valmistamine on aega- ja palju käsitsitööd nõudev protsess. Internetist haljastuse tegutsemisvaldkonna kohta üle maailma uusimat infot otsides leidsin masina, mis lihtsustab ääriste valmistamise tööprotsessi ja avardab tegijate loomingulisi võimalusi," kõneles Keivabu.

Võimekas Scandicurb

Scandicurb on betoonääriste valmistamise masin, mille sarnased on Ameerika ühendriikides kasutusel olnud juba paarkümmend aastat.

"Euroopas kogub toode alles tuntust. Kim Pedersen on Taanis asuva firma KantDesign omanik ja ühtlasi ainuke betoonääriseid tegeva masina valmistaja Euroopas," selgitas Keivabu.

Firma tegevjuhti hakkas Scandicurb nii huvitama, et ta võttis Kim Pederseniga kontakti ja sõitis koos Pome Grupi töötaja Ragnar Kallastega Kant­Designi firmasse kiviääriste valmistamisega tutvuma.

"See polnud lihtsalt huvireis, sest praktilise seminari käigus töötasime masinaga ja saime ettekujutuse selle tehnilistest võimalustest," ütles Kallaste.

Scandi­curbi saab kasutada nii kommertstöödel kui eraaedades.

"Masina mõõdud ei ole suured ja seepärast on ta asendamatu tööriist väiksemateski aedades, kuhu suurematega ligi ei pääse. Sellega on võimalik teha kuni 33 cm laiuse ja 28 cm kõrgusega betoonäärist, aga ka kõnniteed, mille laius on 50 cm ja paksus 7 cm, samuti veerenni. Kõike seda saab teha, sest kaasas on arvukalt erinevaid betoonvorme," tutvustas Keiva­bu.

Ragnar Kallaste lisas, et universaalse Scandicurbi komplekti kuuluvad frees, segusegamis­sekson ja mikser. Freesiga valmistatakse ette pinnas, kuhu betoonääris rajatakse. "Kogu tööprotsess käib kohapeal, segatakse betoonisegu ja masinaga kantakse vajalikku kohta," jagas Kallaste selgitusi.

Siis järgneb juba sobiva kujuga betoonäärise valamine. Masinaga töötab kolm meest ja päevas on võimalik rajada kuni 200 meetri pikkune betoonääris.

Firma tegevjuhi arvates annab Scan­dicurb uusi võimalusi ja erinevaid lahendusi nii haljastusfirmadele, disaineritele kui arhitektidele - nüüd on neil rohkem valikuid valmistada erineva kujuga betoonääriseid.

Ainuesindaja Eestis

Hiljuti sai OÜ Pome Grupp Scandicurbi ametlikuks maaletoojaks Eestis ja on seotud selle toote esindusega ka Soomes.

"Mõne aastaga on KantDesign saavutanud oma masinaga Taanis liidrikoha betoonääriste valmistamises ja on kõige enam respekteeritud selles valdkonnas," rääkis Peeter Keivabu. Tänaseks on Scandicurb jõudnud kuueteistkümnesse Euroopa riiki ja see annab tunnistust Taani firma KantDesign ning selle omaniku ja juhataja Kim Pederseni edukusest.

Pome Grupp plaanib betoonääriste valmistamise tehnikat tutvustada nüüd ka Eesti turul. Ettevõtte tegevjuhi Peeter Keivabu arvates on sellist tehnikat Eesti haljastusfirmades juba kaua aega oodatud. "Pome Grupi osaniku Antti Saloneni näol oleme Scandicurbi esindamas ka Soomes ja jääb loota, et uus betoonääriste valmistamise masin seal soojalt vastu võetakse," lisas Keivabu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles