Ida- ja Lääne Virumaa valmistuvad paeaastaks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virumaa paeaastaks mõeldud rahvuslikud meened.
Virumaa paeaastaks mõeldud rahvuslikud meened. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Aasta 2010 on plaanitud Virumaa paeaastaks, kuid rahvuskivile ­pü­hendatud üritused toimuvad nii Lääne- kui Ida-Virumaal ja ette­valmistustööd pae­aastaks juba käivad.


Pandivere paeriigi mõtte algataja ning Pandivere arendus- ja inkubatsioonikeskuse (PAIK) tegevjuht Aivar Niinemägi rääkis, et paeaasta on mõeldud meie rahvuskivi paremaks tutvustamiseks.


"Meil on planeeritud õpilastele paeteemaline fotovõistlus, esseekonkurss, uurimistööde konkurss. On loodud hea koostöö mitme töörühmaga, Rakvere linna ja Tarvanpää Seltsiga, et väärtustada koos meie rahvuskivi," selgitas ta.

Tamsalu vallavanema ja PAIKi juhatuse esimehe Toomas Uudebergi sõnul on Virumaa paeaasta suvise põhiüritusena plaanis paesõnumi edastamine kogu Eestile meeste tantsupeo käigus. "See ettevõtmine on omakorda sissejuhatuseks üleeestilisele paeaastale, milleks on 2011," rääkis Uudeberg.

PAIKi koostööpiirkonna järjekordne paekonverents tuleb järgmisel aastal Rakkes. "Konverentsi läbiv teema on "100 aastat Kadaka lubjatööstust". Kasutas ju lubjatööstus toorainena ümbruskonna karjääride paekivi," tutvustas Uudeberg.

Tamsalu vald jätkab oma traditsiooniliste paeteemaliste tegevustega, milleks on Porkuni paemuuseumi haldamine ja ajakohastamine ning Tamsalu lubjapargi edasiarendamine. "Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusele (EAS) esitatakse Porkuni paemuuseumi ja Tamsalu lubjapargi arendamiseks uusi rahataotlusi," lisas vallavanem.

Porkuni paemuuseumi juhataja Ella Vikk rääkis, et muuseum on alustanud rahvuskivi tutvustavat ürituste sarja Pandivere koostöövaldade koolides ja raamatukogudes.

"Paemuuseumil on mõte tulla oma ruumidest välja, tulla just kohapeale - kooli, raamatukogusse või huvikeskusse," ütles Porkuni muuseumi juhataja. Juba on korraldatud rahvuskivi tutvustavad üritused Tamsalu, Muuga ja Kiltsi koolis.

"Koolide külastamise järjekorra otsustame koos PAIKiga. Muuseumil on koostatud mapp "Praktilised tegevused õpilasekskursioonidele". See on täiendus "Siluri sumadanile" ja paeteemalisele õppekavale," selgitas Ella Vikk.

Veel kavatseb paemuuseum kokku seada rahvuskivi teemal rändnäituse ja eksponeerida seda Lääne-Virumaa raamatukogudes. Kujundamisel on uus muuseumi koduleht.

Viimastel aastatel on Lääne-Virumaal asutatud firmad Paeroos ja Viru Paas, mis tegelevad paekivist toodete valmistamisega. Firma Paeroos omanik ja asutaja Ain Aasa tunnistas, et paekivist ükskõik missuguse eseme tegemine on osutunud raskemaks, kui ta algul arvata oskas.

"Põhjus on kivi omadustes. Ta on ebaühtlase tihedusega, väga kõva, rabe ja raskesti töödeldav," nentis Aasa.

Käesoleva aasta suvel alustas firma Paeroos saetud rõngaspaest fassaadide, dekoratiivseinte ja muude väikevormide tegemist.

"Väikevormideks on kõikvõimaliku kujuga lõigatud ja lihvitud pindadega auhinnad, meened ja medalid. Näiteks Pandivere paeriigi oma raha paero on minu tehtud," rääkis Aasa. Ta lisas, et keskendub originaalsete asjade tegemisele.

"See nõuab aga aega ja kannatust. Paeaastaks on juba mõni idee, aga peab vaatama, kuidas need välja tulevad," kõneles Aasa.

Perefirma Viru Paas üks asutajaid Gert Pagel ütles, et ettevõte on teinud mitmesuguseid tootearendusi.

"Näiteks alustanud põllukivide pooleks saagimist. Need näidised on üleval Aartika puhkemajas. Paekivi väärtustatakse, kuid üha rohkem on rahvuskivi tutvustamiseks tarvis teha ka reklaami," tõdes Pagel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles