Loodus: Linnalinnud paluvad möödakäijatelt süüa

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luik ja pardid.
Luik ja pardid. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Sinikael-pardid ja kühmnokk-luiged on Eestis rändlinnud, kes lendavad ära alles siis, kui veekogud hakkavad kinni külmuma. Muist lindudest on aga harjunud, et neid toidetakse, ning nad jäävad talvituma Eestisse.


Eelmisel reedel sadas Lääne-Virumaal maha tänavune esimene suurem lumi. Juba nädala alguses oli termomeeter näidanud külmakraade ning väiksematele veekogudele tekkinud õrn jää.

Rakveres rahvaaias ning kirikupargi tiikidel elab hulk sinikaelu. Linnud nädalavahetusel end lumest häirida ei lasknud, kuid nende käitumine oli siiski veidi muutunud - tavapärasest veelgi julgemaks.

Kui partidele läheneda, tulevad nad uudishimulikult vaatama, kas neile on ka midagi suupärast toodud. Ning inimesi, kes linde toitmas käivad, on omajagu.

10aastane Rivo oli üks, kes käis pühapäeval rahvaaias ehk teatripargis lindudele saia puistamas. "Seda on nii huvitav vaadata, kuidas nad sööma tulevad ja üldse ei karda," ütles poiss. Ta rääkis, et toidab parte tihti. "Teised käivad ka, muidu neil läheks kõht tühjaks," arvas Rivo.

Paar täiskasvanut, kes samuti tõid sinikaeltele meelehead, tunnistasid, et ei kujutaks Rakveres talve ilma partideta enam ettegi ning on harjunud linde siin aasta läbi kohtama. Linde toitvat nad eelkõige seepärast, et neid jälgida ja lähedale meelitada.


Tavaliselt lendavad sinikaelad talvituspaikadesse enne veekogude kinnikülmumist. Väga kaugele nad ei siirdu, kuid siiski kohtadesse, kus on vaba vett. Sinikael-part saab vajaliku toidu veekogust kätte seni, kuni nokk selle põhja ulatub.

Samuti on inimesed mures kühmnokk-luikede pärast, keda on praegu veel siseveekogude peal näha. Nemadki on hilised äralendajad ning osa neist jääb Eestisse ka talvituma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles