Jõulukuu esimene päev viis kodu

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulekahju Tõugu külas
Tulekahju Tõugu külas Foto: Postimees.ee

1. detsembril puhkenud tulekahjus koduta jäänud loodavad jõuludeks maja juures asuva kõrvalhoone soojustada ja sinna elama asuda, praegu saavad nad peavarju Lasnamäel.


Jõulukuu esimene päev algas Piretile ja tema abikaasale tavapäraselt, nad panid hommikul kell kaheksa koduukse lukku ning sõitsid Tallinna tööle. Samas majas elav Pireti täiskasvanud tütar ja tema väikelaps viibisid välismaal.


Kella ühe ajal jõudis Piretini põlenguteade, Tallinnast sai ta oma mehega liikuma veidi enne kella kahte.

Kass ja koer pääsesid


"Sõitsime nii kiiresti, kui saime, sest midagi täpsemalt ei teadnud, ja lootsime, et äkki kõrvalhoone. Kahjuks nii ei läinud," meenutas Piret toimunut.

Naise sõnul asus maja üsna üksikus kohas metsa sees, naabrid on seal ainult nädalavahetustel või suvel, mistõttu märkasid põlengut alles kaugemad naabrid, kes tuletõrje kutsusid. Et aga tegemist oli puumajaga, oli siis juba hilja. "Kõik oli maatasa, mitte midagi ei jäänud alles," tõdes Piret, kelle šokk oli esialgu suur.

Õnneks ei jäänud koduloomad tulle, kassi tõstis pererahvas alati toast välja ja koer sai veranda luugi kaudu ise ringi liikuda. Kuigi esimese ehmatusega oli koer küll minema jooksnud, tuli ta hiljem siiski tagasi.

Nüüd maani maha põlenud majas olid Piret ja tema abikaasa elanud viimased kuus aastat, kuid tegelikult oli hoone Pireti mehe isa naise endine kodu. Seetõttu polnud Piret ja tema mees ka Vihula valda registreeritud.
Vana maja eest kandis aga praegune pererahvas nende aastate jooksul hästi hoolt, oma raha eest pandi vesi sisse ning toimetati muudki.

"Lootsime maja kunagi endale saada," ütles Piret, kes pärast põlengut koos mehega leidis peavarju mehevenna juures Lasnamäel, sest esialgu ei teatud, mida edasi teha. "Kogu varandus põles sisse. Jäi vaid see, mis seljas ja kaasas oli, ning auto."

Nüüd, kui esimene šokk on möödas, avastab Piret iga päev, millest kõi­gest nad ilma on jäänud. "Mõnel kodumasinal, mis sai soetatud, jookseb järelmaks veel," tunnistas naine.

Kõige rohkem on Piretil kahju tules hävinud vanadest fotodest, tütre medalitest ja karikatest, mis spordivõistlustel kunagi saadud - neid pole võimalik asendada.

Jõuluks kõrvalhoonesse

Elu tuleb aga edasi elada ja praegu kavandavad Piret ja tema mees kõrvalhoone soojustamist, sest koduloomadega kuhugi korterisse ei lähe ja kellelegi ära neid ka anda ei taha.

Jõulud loodab Piret veeta juba elamiskõlblikuks tehtud kõrvalhoones. "Plaan on sõbrad kokku ajada ja üritada seal midagi ära teha," oli naine optimistlik.

Vihula vallavanema Rene Treiali kinnitusel on ta koduta jäänud inimestega ühenduses olnud ning kokku leppinud, et nad tulevad esmaspäeval valda temaga rääkima.

1. detsembri ennelõunal põles Vihula vallas Tõugu külas maha mansardkorrusega puust elumaja. Põlengut märkas üks külaelanik ja teatas sellest häirekeskusele. Sündmuskohale kihutanud Võsu ja Loksa komando pritsimeestel polnud võimalik maja päästa.

Kui päästjad olid umbes tunnikese Tõugu külas elumaja kustutanud, puhkes tulekahju Harjumaal Loksa linnas ja osa pritsimehi pidi Tõugu külast kihutama kodulinna. Pool tundi hiljem said päästjad väljakutse Haljala valda Aaspere külla, kus põles kuur.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles