Loodus: Kuuse all leiab metsas varju, kodus jõulurõõmu

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere linna jõulupuu.
Rakvere linna jõulupuu. Foto: Meelis Meilbaum

Kuusk on inimsõbralik puu. Ta pakub kaitset vihma ja tuulte eest. Tema tugevad oksad algavad tihti maapinna lähedalt, need sirutuvad meieni ja kutsuvad: tule, roni üles ning vaata maailma veidi kõrgemalt ja laiemalt.

Harilik kuusk paljuneb looduses ainult seemnetest. Need valmivad käbides sügisel ja varisevad tavaliselt varakevadel. Parimad tingimused seemnete idanemiseks on vana metsa all niiskes samblavaibas.

Esimestel aastatel kasvavad kuuselapsed väga aeglaselt, hiljem väga erinevalt. Kümneaastane kuusetaim võib olla ainult põlvepikkune, soodsates oludes aga mehekõrgune.

Hoogsalt kasvavad 15-25 aasta vanused kuused, siis on nende aastane juurdekasv umbes meeter. Raieküpseks saavad kuused 80aastaselt.

Looduslikult on kuusel muidugi pikem eluiga, kuni 300 aastat. Tavaliselt lõpetavad tormituuled, putukarüüsted, seenhaigused või mootorsaag kuuse elupäevad siiski varem.

Kuuse ja kuusikutega on seotud meie kõige väiksema linnuliigi, tillukese pöialpoisi elu. Putukatest seavad end puus mugavalt sisse kuuse-kooreürask ja kuuse-puidusikk.

Orav teeb oma pesa kuuse otsa ning sööb kuuseseemneid ja pungasid, mis maitsevad ka hiirtele, suur-kirjurähnile ja kuuse-käbilinnule. Koore näkitsemisest ei ütle ära põdrad ning metssead peavad kuusealust heaks magamispaigaks.


Kuusikus kasvavad jänesekapsas, leseleht, laanelill, harakkuljus, metsosi, kolmissõnajalg, laanik, metsakäharik, seentest kuuseriisikas, harilik kivipuravik, kuusepilvik, ripsmeline maatäht, limatünnik, kuusel juurepess, kännupess, kuusekõbjuk; okkavarisel okka-roisknööbik, kraenööbik, keel-tõlvharik.

Kuuse oksad tõusevad kuivaga ja õhurõhu kerkides tippudest ülespoole, niiske ilmaga ja rõhu langedes laskuvad allapoole. Oma asendit muudavad ka okkad ja käbisoomused.

Kasvavate puude puhul näitavad hõlpsamini õhu kuivust või niiskust need liigid, kelle okkad on pealt üht ja altpoolt teist värvi. Sellised puud on näiteks serbia kuusk ja jaapani nulg, mille oksad on niiske ilmaga madalas asendis ja nähtaval on okaste pealmine tumeroheline pool. Kogu puu on eemalt vaadates roheline.


Kui ilm on kuiv, siis on oksad end kõrgemale tõstnud ja enam paistab okaste alumine valkjas või hõbedane külg. Kogu puu on siis eemalt vaadates hõbedane.


Tare seina külge kinnitatud kuuseoks oli vanasti usaldusväärne baromeeter. Ja kui talve lõpus kuuseokkad lume peale langevad, siis on teada, et kuu aja pärast lumi sulab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles