Piret Suitsu: Jõulukulude plaan aitab uuel aastal rahahäda vältida

, Rahaasjade Teabekeskus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piret Suitsu.
Piret Suitsu. Foto: swedbank

Aasta lõpp ja jõulud on eriline aeg inimeste südametele, aga ka pere rahakotile.


Kaupmehed loodavad tavapärast müüki kahekordistada ning inimesed on valmis tegema kõik, et muuta pühad külluslikuks ja meeldejäävaks.

Aasta viimase kuu kulutuste suurejoonelisust peegeldab ilmekalt kaardiga makstud summade kasv, mille tunnistajaks pangad on läbi aastate detsembris olnud. Kõige suurem hüpe oli aastatel 2005 ja 2006, kui inimesed tasusid jõulukuus kaardiga koguni neljandiku võrra suurema summa kui novembris. Mullune 16%-line kasv näitas aga juba muutunud olukorda.

Tänavu ei ole asi märkimisväärselt parem - teame ju kõik, et töötuid on palju ja palgad langevad. Hoolimata sellest, et tarbijate usaldus on tõusmas ja saavutas novembris aasta kõrgeima taseme, usume siiski, et ka Eesti pered on mõjutatud trendidest, mis valitsevad sel aastal pühade eel kogu Euroopas.

Majanduslangusest tingitud emotsionaalne surutis ja uute tarbimisharjumustega kohanemine on jätnud oma jälje.

Kulusid jälgitakse

Audiitorfirma Deloitte tänavuse jõuluuuringu andmetel plaanib 25% Euroopa tarbijatest kulutada jõulukinkidele tavapärasest vähem. Söögile-joogile kuluvad summad jäävad 62% eurooplastel samaks ning viiendik plaanib väljaminekuid suurendada.

Majandussurutis ei tähenda aga ainult halbu uudiseid, vaid ka võimalust õppida. Seda näitab ilmekalt fakt, et uuringu andmeil on 36% eurooplastest valmis tegema esimest korda pühadekulude eelarvet.

Arvan, et ka Eesti peredel tasuks pühadekulusid planeerida, vaadates sealjuures otsa oma tegelikele rahalistele võimalustele.

Jõuluostude planeerimisel tasub kindlasti meeles pidada, et hoolika kodutöö tulemusena valminud ostunimekiri aitab poes aega paremini kasutada. Ka ei teki seda järgides kiusatust kulutada plaanitust enam ja nii saab vältida ostukorvis kingitusi, mida keegi ei vaja.

Euroopa kõige populaarsem kink on raamat, mis sobib tõepoolest igas vanuses lähedastele. Inimestele meeldib kingikotist leida veel riideid, jalanõusid, kinkekaarte, kosmeetikat ja muusikat.

Hea pühadeplaan sisaldab kindlasti ka ajakava, millal ostud tehakse ja kingid pakitakse. Kui jätta poeskäik viimasele minutile, kulub raha tõenäoliselt rohkem, sest aega valimiseks ja sobiva kaupluse leidmiseks napib ning kodutöö, millist kingitust kellelegi osta, tihti tegemata.

Mida tähele panna

Hankides pühadekinke krediitkaardi või muu laenu abil, tuleb arvestada, milline on kauba hinnale lisanduv intressikulu. Samuti tasub hoolikalt jälgida krediidilimiidi kasutamist, et tuleva aasta esimene laenumakse oleks kavandatud väljaminekutega kooskõlas.

Ostutšekid on mõistlik alles hoida, et kontrollida, kas kulutused olid plaanipärased. Kulutatud summa aitab edasisteks aastateks arvutada, kui palju tuleks jõulumehe koti jaoks iga kuu säästa, et pühade ajal vältida pingeid pere eelarves.

Internetis jõuluostude tegemine on mugav, eriti kiire elutempoga inimestele - arvutis ei ole järjekordasid ega tunglevaid rahvahulki, hinnad on tihtipeale sõbralikumad, ülevaade kaupadest mugav ja põhjalik.


Kõike seda arvestades on loomulik, et internetimüük kasvab ka siinmail, ent internetis jõuluoste tehes peab hoolikalt jälgima turvareegleid ning eelistama tuntud kauplusi ja kaubamärke.

Kinke tuleb teha olulistele inimestele, mitte süü- ega kohusetundest kellegi ees, kes tegelikult teie pereliikmete või sõprade sekka ei kuulugi. Kui kingisaajate ring on laiem, tasub teha omavahel kokkuleppeid.

Ja vana hea nõuanne, mida õhukese rahakoti puhul alati peaks meeles pidama: kõige meeldejäävam kingitus on enda kätega valmistatud asi või hoopis südamest tulnud heategu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles