Mööblitootjad otsivad majanduskriisis väljundit

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bellus Furniture tootmistšehh.
Bellus Furniture tootmistšehh. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Kohalikud mööblitootjaid trotsivad majandusraskusi agressiivse müügistrateegia ja paindlikkusega, et võidelda mööbliturul Hiinast pärit masstoodanguga.


Näiteks Rakvere külje all Tõrmas tegutsev mööblitootja, perefirma Rilson pakub mööblit alates eriprojekti järgi tehtud üksikeksemplaridest ja lõpetades kaubahallide sisustusega.

"Mööblitööstus on väga tihedalt seotud kinnisvaraarendusega ning madalseisu jätkumine selles valdkonnas ei tõota ka mööbli nõudluse kasvu suurenemist. Tegutseme praegu eksportturgude suunal ja ka koduturule suunatud reklaamikampaaniatega lastetoodete osas," selgitas firma tegevdirektor Mati Rillo.

Hea aeg eksperimentideks

Firma arendusjuht Riina Rillo rääkis, et firma jaoks on praegu olulised nii aktiivne tootearendus kui mõtestatud müügitöö.

"Toodete puhul järgin disainimisel ikka valitsevaid trende. Mõned minu jaoks põnevad visandid on ootel. Need on kavandatud lihtsamaid materjale silmas pidades, et tagada tarbija jaoks taskukohane hind," kõneles Riina Rillo.

Kui tootenäidis saab valmis, tehakse sellest fotod ja firma tutvustab tarbijatele mööblit interneti kaudu. Mõnele tootele tekib turg kergemini, mõnele raskemini. Riina Rillo nentis, et praegu on tarvis eriti mõtestatult turundada, et saada soovitud müügitulemust, sest mööbel ei ole kriisiajal kuigi minev kaup.

"Kuid tuleb tõdeda, et kriisiaja tingimusteski on meil mööblinõudlust olnud ja seda valdavalt kauplusemööbli ning vähesel määral ka kodumööbli osas," rääkis firma arendusjuht.

Tartusse tegi firma juveelikaupluse sisustuse ja Tallinnas lõpetas hiljaaegu lasterõivaste kaupluse mööbli ülespaneku. Lisaks on ettevõte teinud mööblit kodudesse.

"Eksperimentaaltöid ja uusi tooteid saame teha siis, kui tellimusi on vähem, ja praegu, kriisi ajal, ongi selleks sobiv aeg," ütles Riina Rillo.

Mööbel välisturgudele

Haljalas tegutsev pehmemööbli tootja Bellus Furniture, mis toodab kangas- ja nahkkattega tugitoole, diivaneid ja voodeid, on suutnud majanduskriisi tingimustes just paindlikkuse ja agressiivse turundusstrateegiaga oma positsioone mööbliturul hoida ja parandada.

Ettevõtte tegevjuht Urmas Aun ütles, et üksnes Soome ja Rootsi turule jäädes oleks tulnud majandusnäitajates tagasilööke. "Soomes tellitakse meie toodangut praegu kuus protsenti vähem kui majandusbuumi kõrgajal," lausus Aun.

Turuosa vähenemise Soomes on firma tasa teinud jõudsa arenguga Taani, Norra ja Beneluxi maade turgudel.

"Oleme oma firmat ja tooteid tutvustanud rahvusvaheliselt populaarsel Stockholmi mööblimessil, mis on aidanud kaasa uute turgude hõivamisel," selgitas Aun.

Praegu läheb 98 protsenti firma toodangust ekspordiks. Välisturgudele mööblit valmistades on väga oluline lisaks hinna ja kvaliteedi suhtele ka toodete disain, mis on loodud põhjamaiseid traditsioone ja inimeste maitse-eelistusi silmas pidades.

ASi Rakvere Metsamajand juhatuse esimees Andres Alamets rääkis, et lisaks majanduskriisi trotsimisele tuleb kodumaistel mööblitootjatel võistelda Hiina masstoodanguga, mis vallutab maailma.

"Hiinas valmistatud mööbli kvaliteet on aastatega paranenud ja hind Euroopa tarbija jaoks taskukohane. Hiinas on tööjõud odavam ja seega ka tootmiskulud väiksemad kui meil, mis teeb konkureerimise keeruliseks," kommenteeris Alamets, kes sõidab ka ise märtsi lõpus Hiinasse, et vahetada kogemusi ja tutvuda sealse puidutööstusega.

AS Rakvere Metsamajand on tuntud eeskätt kui freesprussidest elumajade, suvilate ja aiamajade tootja. Varasematest aegadest on ettevõttel kogemusi ka aiamööbli valmistajana, kuid praegu on sellest tegevusest loobutud.


Virumaa mööblitootjad:


Baltmer Consult OÜ,
Maarja Mööbel OÜ,
Virumaa Metsatööstus AS,
Palmse Puit OÜ,
Woodland OÜ,
Fortem Grupp AS jt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles