Kunda tegi Rakverele internetis ära

Andres Pulver
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunda kodulehekülg on nüüd kättesaadav lisaks eesti keelele ka inglise ja vene keeles.
Kunda kodulehekülg on nüüd kättesaadav lisaks eesti keelele ka inglise ja vene keeles. Foto: Virumaa Teataja

Kunda linna koduleht internetis on nüüd loetav ka inglise ja vene keeles, maakonnakeskuse Rakvere kodulehekülg vaevleb aga jätkuvalt probleemide küüsis.

Kunda linna interneti kodulehekülg on märtsi alguses täienenud inglise ja venekeelsete osadega.

Kunda linnapea Allar Aron rääkis, et mõne aja eest esitati kodulehe mitmekeelseks muutmiseks taotlus Euroopa Kolmandate Riikide Kodanike Integreerimise Fondile, kust selleks otstarbeks ka raha saadi.

"Ingliskeelne versioon on Kunda kodulehel kunagi varem olnud, aga venekeelne on täiesti uus," selgitas Aron.

Linnapea sõnul on võõrkeeltes edastatava info maht päris suur. Põhiliselt on tõlgitud majandust, turismi ja üldinfot puudutavad alajaotused. "Ma arvan, et see annab kodulehele päris palju juurde," sõnas Allar Aron.

Pioneeriks Tamsalu

Lääne-Virumaal on kolmkeelne koduleht peale Kunda veel Tamsalu vallal, Kadrina ja Väike-Maarja valla kodulehti saab osaliselt lugeda inglise keeles.

Tamsalu vallavanem Toomas Uudeberg ütles, et otseselt ei ole uuritud, kui palju on nende valla kodulehe võõrkeelseid osi külastatud. "Eks sellepärast sai tehtud, et maailm on natuke suurem kui Eesti, ja mine tea, kus see kala võib peidus olla, keda me tahame kinni püüda," lausus Uudeberg.

Tamsalu kodulehel pakutav võõrkeelne info on samas suhteliselt aegunud. "Kindlasti on meil vaja seda pisut üle kõpitseda," arvas vallavanem.

Ka Vihula valla kodulehel on lingid, mis peaksid suunama lehe inglis- ja venekeelsetele osadele, kuid need paraku ei tööta.

Rakvere on hädas

Rakvere linna kodulehekülg pakub praegu infot aga vaid eesti keeles. Kodulehe ingliskeelsele osale suunavale lingile klõpsates leiab sealt teksti: "Hea k lastaja, kahjuks on suur osa Rakvere veebilehest seni teadmata p hjusel maas," aga ka viite Rakveres toimunud sumo MMi promovideole.

Rakvere linnapea Rannar Vassiljev rääkis, et hiljuti ametisse asunud uue linnavalitsuse avalike suhete spetsialisti Risto Kuke üks olulisemaid ülesandeid ongi linna kodulehe kordategemine.

"Kodulehel iseenesest pole väga viga midagi, aga info leidmine sellelt on nii keerukas, et isegi linnavalitsuse töötajatel tekib vahel raskusi," lausus Risto Kukk.

Rannar Vassiljevi arvates on vältimatu, et olulisem Rakvere linna puudutav info oleks kodulehel lisaks eesti keelele vähemalt inglise ja vene keeles, tõsiselt tuleks kaaluda ka soomekeelse osa lisamist. "Suur osa Rakveret külastavatest turistidest on ju põhjanaabrid," põhjendas Vassiljev.

"Ühe maakonnakeskuse veebileht peaks igal juhul olema lehitsetav mitmes keeles," lisas Rakvere linnapea.

Päris ainuke maakonnakeskus, mille veebileht on kättesaadav vaid eesti keeles, Rakvere siiski pole, samas seisus on ka Kärdla ja Rapla koduleht.

Jõhvi kodulehel on küll lingid vene- ja ingliskeelsele kodulehele, kuid need ei tööta.

Ülejäänud maakonnakeskuste kodulehed on vähemalt kakskeelsed, Tartu ja Võru kodulehed on loetavad viies, Kuressaare oma aga koguni kuues - eesti, vene, saksa, inglise, soome ja läti - keeles.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles