Porkuni energiarada ootab avastamist

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Porkuni järv.
Porkuni järv. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Porkuni on tuntud oma järvede, paemuuseumi ja lossiga, kuid paljude jaoks ootab alles avastamist Porkuni pooleteise kilomeetri pikkune energiarada.

Porkuni külastajal on võimalik käia ka kohalikul energiarajal. "Porkuni matkarada kulgeb mööda energeetiliselt aktiivseid paiku, millest olulisemad on infotahvlitega tähistatud. Seal on võimalik looduslikke maaenergiaid tunnetada," rääkis Porkuni paemuuseumi juhataja Ella Vikk.
Teekond algab Küngassaarelt, mis lasub maailmakuulsal Porkuni paepaljandil.
Põnev energiarada
Energiarajale jääb viis põnevat loodusobjekti. Üks meeldivam neist on Armuvalusild. See on jalakäijate sild, mis on algseil aegadel olnud ühek­savõlvine. See kukkunud kokku mõisahärra soovide kurja jõu mõjul, kui kaks armunut sealt tõllaga üle sõites Küngassaarelt põgeneda tahtnud.
Porkuni energiarada on põhjalikult uurinud arhitekt ja geobioloog Enn Parve.
Enn Parve kommenteeris, et uue tee ja uue silla rajamisega mõisapargist saarele moodustus voogavatele Porkuni järvedele otsekui kinnine kurk, kuhu siis maakiirgusväljade energiate eripolaarsed mõjud ja kohapeal toimunud sündmuste sõnumid - informatsiooni mälu - koonduvad, sopistuvad ja jäävad pikemaks ajaks tunnetuslikult tajutavaks. "Tekib otsekui hea ja kurja kohtumispaik," nentis Parve.
Peksukuusk on Porkuni kõrgeim kuusk, mis kasvab mõisapargi kagutipus karstilehtri augus. Selle all olevat mõisaajal süüdlasi nuheldud. "Jällegi mängib loodus meile enda olemuse mõistmiseks pildid kätte. Sügavasse auku, tuuletusse paika, teedest kõrvale jäävad ikka asjad, mõtted ja energiad pikalt pidama," märkis Parve.
Energiaraja kolmas pidepunkt on paepaljand. Siin on ehedalt näha meie Maa paekivine ajalugu. Asjatundja looduseuurija võib päikese sillerduses paekihtide erinevatest värvitoonidest lugeda otsekui geoloogia kroonikat.
Energiaraja neljas tähelepanuväärne paik on lagendik.
Omapärase looduslike energiate koosluse moodustavad Porkuni paepaljandit läbiva oosi tipul asuv metsateede ristmik ja lagendik selle all. Need kohad on seotud legendidega pillimehest, hoogsatest pidudest ning tondikapjadega neidudest.
Energiaraja lõpp-punkt on Valgejõe algus.
Tervendav mõju
"Peatudes või istudes langeva vee ääres on inimene kogu oma keha ja tunnetega tervislikult ioniseeritud veeauru ning karstiallikavetest lähtuva vitaalse energeetilise informatsiooni mõju ja taju meeltevallas. Tervendavat toonust lisavad muistset jõesängi ümbritseva kuldlõikelise ehk geomeetrilise harmooniaga looduse kaunid vaated," kõneles Parve.
Ella Vikk ütles, et energiarada on juba paljud külastanud. "On olnud väga tundlikke inimesi, kes energiasambaid tunnetavad, isegi omal moel näevad. On kirjeldatud, et tuntakse, nagu käsi-jalg sureks ära, kõikumistunnet, soojustunnet jalgades-kätes," rääkis Ella Vikk.
Tamsalu abivallavanem Riho Tell lisas, et biogeoloogide väitel on Porkuni aktiivse energeetikaga piirkond. "Põhjus võib olla karstilõhedes, mille kaudu maa siseenergia maa pinnale väljub. Siit ka energiaraja seosed pae ja paemuuseumiga - paeses pinnases on karstilõhed, mida mööda liigub energia. Energeetilisi nähtusi on püütud seostada ka Porkunis tuntud legendidega. Energiarada lisab piirkonnale põnevust ja salapära, tõstab Porkuni ja paemuuseumi atraktiivsust," selgitas Tell.

Porkuni
• Küla Tamsalu vallas.
• 189 elanikku.
• Loss, paemuusem, looduskaunid paigad.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles