Jõhkralt piinatud kass roomas abi järele

Eva Samolberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nooruke kass nägi abistajate sõnul välja toidetud ja hoolitsetud, kuid piinaja jõhkra vägivalla tõttu ei ­õnnestunud tema elu päästa.
Nooruke kass nägi abistajate sõnul välja toidetud ja hoolitsetud, kuid piinaja jõhkra vägivalla tõttu ei ­õnnestunud tema elu päästa. Foto: Erakogu

Kui rakverlanna Avely Uueni laupäeva hommikul koduhoovi läks, märkas ta eemal lehehunnikus kassi. Inimese lähenemise peale ajas loomake end turri, oli tige, kuid ära ei läinud.

Loomi väga armastav Avely taipas kassi käitumisest, et kiisuga ei ole kõik korras. “Tal oli ilmselt väga valus,” märkis neiu. “Kass üritas pugeda aia vahele, kuid tema tagakäppadega oli midagi väga valesti,” kirjeldas Avely kohutavat avastust, mis teda kiiresti tegutsema sundis.

Kuna ilmselgelt vigastatud ja abi vajavat kassi ei saanud niisama jätta, helistas neiu Virumaa loomade varjupaika, kuid sealt lahendust ei tulnud. “Öeldi, et on vaba päev ja nemad aidata ei saa,” meenutas Avely Uueni asjade käiku. Olukord tundus talle üha kohutavam, kuna kass kartis paaniliselt inimesi ega lasknud kedagi endale ligi.

Siis meenus Avelyle Virumaa loomasõprade rühmas vabatahtlikuna tegutsev sõbranna Mariliis Mar­tõnova, kellele ta kiiremas korras helistas. “Mul ei ole selline süda, et loomast lihtsalt mööda vaadata,” lisas neiu, kellele oli selleks ajaks saanud südameasjaks hädas kassile abi osutada.

Kohale tõtanud Mariliisile oli selge, et kassil on hulganisti luumurde. “Silmad olid tal samuti korrast ära, oli aru saada, et ta oli mõnda aega sellisena tänaval olnud,” kirjeldas Mariliis loomakese õnnetut olukorda. Edasi püüdis ta lahendust leida loomaarst Viivo Võluga vesteldes.

“Viivo Võlu oli sel ajal paraku Tallinnas,” rääkis Mariliis. Temagi helistas Virumaa varjupaika, kust lubati kassile järele tulla, kuid enne esmaspäeva rohkemat abi ei lubatud. Mariliisile ja Avelyle see lahendus ei sobinud, kuna kiisu olukord oli hull ning veel mitu päeva piinlemist ei oleks tulnud kõne allagi.

Pärast mitut nõutuks tegevat telefonikõnet leiti lahendus Pesaleidjast, mis on kodututele loomadele suunatud heategevusorganisatsioon. Pealinnast Rakverre sõitnud Pesaleidja vabatahtlik Kertu Jukkum rääkis, et kohale jõudes avanes talle trööstitu vaatepilt.

“Ilmselgelt oli tegemist kõige enam aasta vanuse kodukassiga,” kirjeldas Kertu Jukkum loomakest, kelle ta ise Tallinnasse loomakliinikusse transportis. Kliinikus selgus ka kohutav tõde – mitu paranemismärkidega kuulihaava ja kolme käpa murtud luud viitasid sellele, et looma oli juba pikemat aega piinatud.

“Teda oli tulistatud ja seejärel kas kõvasti pekstud või oli ta auto alla jäänud,” rääkis Jukkum ja lisas, et isegi kui kogu maailma raha oleks kokku kogutud, poleks kiisu elu enam päästa õnnestunud.

Mariliis Martõnova nentis, et kassid on väga arukad loomad, ning kuigi leitud kiisul võis olla valus ja hirmus, oli ta roomanud võõrasse hoovi, et abi saada. Avely Uueni oli aga nähtust šokeeritud ning ei suuda enda sõnul kuidagi mõista, milline inimene võtab püssi ja tulistab täiesti kaitsetut väikest looma.

“Rakvere on selliste juhtumite poolest tegelikult õnnetu koht,” nentis Kertu Jukkum, kelle hinnangul on hoolimatust ja ükskõiksust ümbritseva, eriti aga loomade suhtes hirmus palju. “Kõik inimesed ei pea olema loomasõbrad, ja kui ei suuda ikkagi looma eest hoolt kanda, siis palun ära võta endale looma,” rõhutas vabatahtlikuna tegutsev naine.

Mariliis Martõnova hinnangul on probleemiks just steriliseerimata-kastreerimata kassid-koerad, kes saavad ohjeldamatult poegi. “Tegelikult on lõikamine hea ka loomale endale, sest võtab ära jooksuajast tingitud tujutsemised, ning näiteks kass jääb sel moel alati sõbralikuks ja armsaks sülekiisuks,” lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles