Omavalitsused käituvad kriisiolukorras tegusalt

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna õhtuks lubab ilmajaam tugevat tuult.
Täna õhtuks lubab ilmajaam tugevat tuult. Foto: Meelis Meilbaum

Ida-Eesti päästekeskuse kriisireguleerimismeeskond on rahul Lääne-Virumaa omavalitsuste käitumisega pühapäeva õhtul maakonda tabanud keeristormi järel.


Ida-Eesti päästekeskus kui sündmusele reageeriv juhtivasutus moodustas esmaspäeva pärastlõunal kriisireguleerimismeeskonna, et koordineerida tormikahjustuste kõrvaldamist Lääne-Virumaal.

Päästekeskuse direktor Ailar Holz­mann ütles, et Eesti Energia kodulehel voolukatkestuste hulka jälgides ja energiaettevõtte esindajatega rääkides sai selgeks, et ulatuslikud voolukatkestused võivad kesta mitu päeva.

“Seepärast keskendusime elektrikatkestustest tulenevatele elutähtsatele probleemidele,” selgitas Holz­mann ja täpsustas, et päästeteenistust huvitas eeskätt veemajanduse ja sideteenuste toimimine.

Kriisireguleerimismeeskond pöördus kohalike omavalitsuste poole, et need koguksid infot oma haldusalal esinevate probleemide kohta.

Kuus kriisikollet

Päästjate andmetel oli maakonnas kõige enam probleeme Rakke, Rägavere, Väike-Maarja, Sõmeru, Tamsalu ja Vihula vallas.

Ida-Eesti päästekeskuse direktor Ailar Holzmann tõi näiteks, et generaatorid pandi Sõmeru vallas Uhtna hooldekodule, Rägavere vallas Ulvi hooldekodule ja Väike-Maarja vallas Vao pumbajaamale. Päästeteenistus koostöös kaitseliiduga tagas Ebavere EMT sidemasti toimimise.


Eile hommikul ütles Rakvere vallas üles Kloodi suurfarmi generaator. Et farmi töö tegemiseks kulub palju voolu, siis pöördus kriisireguleerimismeeskond abi saamiseks kaitseväe poole, kelle kasutada on võimsad generaatorid.
Holzmann kiitis maakonna omavalitsusi, kellega on regionaalse pääs­tekeskuse kriisi­regu­lee­rimis­mees­konnal tegus koostöö. Pääst­jad hoiavad pidevat sidet ka Eesti Energiaga.

Ida-Eesti päästekeskuse koordinatsiooniteenistuse juht Maido Nõlvak ütles, et tema andmetel ei kutsunud ükski omavalitsus kokku seaduses määratletud kriisikomisjoni. Samas andsid omavalitsused kiiresti kriisireguleerimismeeskonna palutud andmed. “Tähtis on eesmärk, mitte vahendid,” sõnas Nõlvak.

Oluline info

Väike-Maarja vallavanem Urmas Tamm tunnistas, et kriisikomisjoni nad kokku ei kutsunud. Tema sõnul on ametnikele juba eelnevalt kriisi tekkimise puhuks ülesanded ära jagatud ja see toimis. Tormist tingitud probleemide kohta hakati infot koguma pühapäeva õhtul.

Valla interneti kodulehele pandi telefoninumbrid, et inimesed teaksid, kuhu  probleemide korral helistada. Et mitmes kohas internetti üldse ei ole või on see voolukatkestuse tõttu häiritud, pandi eile teated vajalike telefoninumbritega üles kauplustes ja avalikele teadetetahvlitele.

Vihula vallavanem Rene Treial kinnitas, et valla kriisikomisjon tuli kokku. “Otsest vajadust selleks polnud,” lisas ta.

Treiali sõnul hakati tormi tekitatud kahjustuste kohta koguma infot pühapäeval. Vallavõimude andmetel oli tormist tingitud probleeme riigimaanteel Vainupea ja Rutja vahelisel teelõigul. Elektrikatkestus häiris sidet Võsu ja Käsmu ümbruses.


Valla kodulehele infot, kuhu peaksid inimesed häda korral pöörduma, ei pandud. Treial selgitas, et kodulehel on vallaametnike telefoninumbrid ja vajadusel võib neile ööpäev läbi helistada. “Nii on kogu aeg toiminud,” kinnitas vallavanem.

KATKESTUSED

• Eile lõunal oli Lääne-Virumaal veel rivist väljas 12 alajaama, vooluta oli 2280 Eesti Energia klienti.
• Päästjad soovitavad voolukatkestustest tulenevate probleemide lahendamiseks pöörduda kohalike omavalitsuste poole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles