Sidekaabli vargused häirisid asutuste tööd

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sidekaabli vargus jättis paljud telefoni, interneti ja telepildita.
Sidekaabli vargus jättis paljud telefoni, interneti ja telepildita. Foto: Arvet Mägi

Ööl vastu neljapäeva varastati Kundas 80 meetrit sidekaablit, mis jättis paljud elanikud ja ettevõtted interneti- ja lauatelefoniühenduseta. Samast sidekanalist varastati kaablit ka eelmisel nädalal.


Neljapäeva hommikul avastas suur hulk Elioni sideteenuseid kasutavaid kundalasi, et nende lauatelefon ei tööta, puudub internetiühendus, ei ole ka telepilti.

“Suur osa linnast elas nagu kiviajas. Et internetiühendust polnud, ei töötanud Grossi kaupluses makseterminal, mis tähendas, et maksta sai ainult sularahas. Sularahaautomaat poe ees ei töötanud aga samuti,” jutustas Kunda elanik Uno Trumm, kel oli õnneks seekord piisavalt sularaha ühes, et sisseostude eest tasuda.

Kodus polnud Elioni kolmiklahendusega liitunud mehel ei telepilti ega internetiühendust.

“Infovahetus käib suuresti interneti kaudu, seega mõjutab selle kadumine minu elu ikka päris kõvasti,” ütles  Trumm.

Kunda linnapea Allar Aroni sõnul oli üleeilne tööpäev keeruline ka linnavalitsuses, sest seal puudus samuti internetiühendus ning telefonide kasutamisega oli probleeme. Tema teada oli töö veel häiritud ettevõttes Kunda Nordic Tsement.

“Niisugused juhtumid tekitavad suure segaduse. Apteegis ei saanud inimestelt digi­retseptegi vastu võtta,” oli ta pahane.

Mitmes vargus

Allar Aron ütles, et Elionile ei ole midagi ette heita, sest juba varahommikul tegelesid mehed ühenduse taastamisega, küll aga teevad muret kaablivargad.

“See pole Kundas esimene sidekaabli vargus, taoline intsident leidis samas kohas aset ka eelmisel nädalal, siis võeti kaasa küll teine jupp kaablit,” lisas linnapea.

Mitme inimese kinnitusel puudutas tookordne sidekaabli vargus nii Kunda linna kui Viru-Nigula valla elanikke.
Viru-Nigula vallavanem Ervins Veitsurs ütles, et vallavalitsuse töö oli eelmisel neljapäeval häiritud. “Me ei saagi rääkida probleemidest internetiühendusega, seda lihtsalt ei olnud. Ja ega kaabli puudumisel ei saagi olla,” tõdes Veitsurs.  

Tema sõnul olid lisaks elanikele hädas ka kohalikud kauplused, kus polnud võimalik kaardimakseid teha. “Hakkasin hoiatama juba perearsti, kellel algas vastuvõtt kell kaks päeval, kuid siis saime internetiühenduse tagasi,” rääkis vallavanem, kelle teada oli probleeme ka mujal vallas.

Töine päev

Politsei andmetel varastati ööl vastu üleeilset Kundas Mäe tänava sidekanalist 80 meetrit sidekaablit. Elioni avalike suhete juht Lilian Viirma kinnitas, et selline intsident juhtus.

Kui rikke alarm varahommikul tööle hakkas, selgus et lukku pandud kaevuluugid olid lõhutud ning kaabel minema viidud. Rikkest mõjutatud kliente oli 123.

Viirma sõnul tegeles Elioni partner aktsiaselts Eltel kogu neljapäevase päeva sidekaabli taastamisega. Remonditööd lõppesid õhtul kella poole seitsme paiku.

Politsei andmetel on sellel nädalal varastatud sidekaablit kahel korral ka Vinnis.


Palve politseid teavitada


Lilian Viirma pani inimestele südamele, et valgus- ja vaskkaablite vargused toovad endaga kaasa ulatuslikke telefoniside, interneti- ja digiTV-teenuste katkestusi ning suuri kulutusi.

“Kuna meie teenused puudutavad väga paljusid inimesi ja ettevõtteid, palume kõigil, kes märkavad õhtuhämaruses või öösel kahtlast tegevust kaevuluukide ja kaablikappide juures, sellest kohe politseid teavitada, helistades numbril 110,” ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles