Einar Vallbaum: 1. september kui uus võimalus

Einar Vallbaum
, Lääne-Viru maavanem
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lääne-Viru maavanem Einar Vallbaum.
Lääne-Viru maavanem Einar Vallbaum. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Alati on mõjunud 1. september kuidagi pühalt, pidulikult ja aukartustäratavalt. Ja mitte ainult seetõttu, et see kuupäev tähistab kooliminemise algust.

1. september tähendab ka muutuseid. Nii sisemisi kui väliseid. Muutub meie suhtumine, hingelaad ja teotahe.

Teadmine, et selle päevaga on lõppenud suvine vabadus, paneb juba mõned päevad enne septembri saabumist suhtuma tõsiselt ja ettevalmistavalt eelseisvasse perioodi.

Aeg omandab teise tähenduse kui suvekuudel, ja seda nii arvestuse ning planeerimise osas kui ka loodusest tingitud lühemate päevade ja pikema pimeda aja tõttu.

Ühtäkki saab kogu ühiskond uue rütmi, saavutab organiseerituse ja tegutsemise sünkroonia, millesse me kõik anname oma osa.

1. september on ka verstapost, mil teadvustatakse oma sisemised soovid, eesmärgid ning alustatakse justkui uuelt lehelt.

See tähtpäev on kui uus võimalus aastavahetusel endale võetud kohustuste ja mitterealiseerunud eesmärkide taassõnastamiseks ning nende nimel tegutsemiseks.

Sest alati tahame millegi alguses teha kõike paremini, anda endast rohkem ning taotleda maksimumi.

Ja see pole vaimselt tähtis mitte üksnes neile, kes oma kooliteed alustavad. Mitte ainult õpilastele, õpetajatele, tudengitele või kursustel osalejatele.

See on verstapost ja võimalus meile kõigile, kes me nende sadade tuhandetega ühes rütmis käime.

See ühine rütm eeldab aga ka ühist arengut.

“Saada suureks vaimult” tähendab meie kõigi, ka nende, kel koolitee on ammu läbitud, pingutamist ning enesetäiendamist.

Samuti uute teadmiste hankimist, neist vaimustumist ning saadud informatsiooni kasutamist parema elu ja ühiskonna nimel.

Maailm pole kunagi olnud info kättesaadavuselt nii vaba kui praegu. See annab olulise energia- ja ajakokkuhoiu eelise, võrreldes nendega, kes on elanud meist varem. Kasutame seda eelist ning õpime koos ühiskonnaga.

Uusi teadmisi, eesmärke ja head kooliaastat!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles