Viru-Nigula raamatukogu tööd segab sulavesi

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viru-Nigulas peavad raamatukogu külastajad arvestama tõsiste ebamugavustega.
Viru-Nigulas peavad raamatukogu külastajad arvestama tõsiste ebamugavustega. Foto: Meelis Meilbaum

Viru-Nigula raamatukogu hoone katus laseb läbi, samuti tuleb vett akendest ja voolab mööda seina, mistõttu on osa riiuleid kaetud raamatute kaitseks kilega, ning lumevett jõuab ka laudadele ja põrandale.

Viru-Nigula raamatukogu juhataja Hiie Kivilo rääkis, et igapäevane töö on tõsiselt häiritud. Tema sõnul said probleemid alguse juba eelmisel talvel, kui vett, mis on lisaks ka väga must, hakkas sisse tulema nii ülevalt laest kui akende vahelt. Laest kukkus mullu ka üks plaat alla, mis küll tagasi pandi, kuid praegu ripub see taas ohtlikult.

Mure sissetungiva veega kestis aprilli lõpuni, kuni katusele kogunenud lumi ja jää täielikult ära sulasid. Vahepeal oli rahulik, sest soojemal aastaajal sadanud vihmahood raamatukogu tegevust ei mõjutanud.

Enne jõule aga algas kogu jama uuesti: lugejatele mõeldud arvuti tuli kahjustustest hoidumiseks raamatukogust ära viia, vahel tuleb vett teenindusletile, hullus olukorras on lastele mõeldud nurk, kus raamatud vee eest kaitsmiseks kilega kaetud ning laste jaoks pandud laud ära tõstetud.

Akende peal ja põrandal on mitu kihti ajalehti, kasutatakse kogumisnõusid. Kuigi suuremat ujutust püütakse ära hoida, tuleb teinekord ka põrandate kuivatamisega vaeva näha. “Teinekord vesi enam ei tilgu, vaid lausa voolab ning seda hakkab tulema ootamatutest kohtadest,” rääkis Kivilo.

Õnneks raamatukogu tagumises osas vesi sisse ei tungi ning seal saavad inimesed kirjandust vabalt valida. Ka ei ole olukord nii hulluks läinud, et uks tuleks päris kinni keerata ja klientide teenindamine lõpetada.

Raha ei ole

Hiie Kivilo ütles, et on vallajuhtidega rääkinud ning saanud vastuseks, et omavalitsusel ei ole raha põhjalikuks remondiks. “Tegelikult ma saan sellest aru,” rääkis Kivilo, kuid samas ei või selline olukord ka lõputult kestma jääda.

Sisse tungiva veega on lisaks raamatukogule hädas samas vallale kuuluvas hoones tegutsev kauplus ja kahes korteris elavad inimesed.

“Üks plaat tuli laest kolinal alla, õnneks kukkus vastu seina ja ei teinud kogu elamist koledaks,” kirjeldas majaelanik Vaike-Marie Küngas kõige halvemat üleelamist eelmisel talvel.

Tänavu talvel on olukord taas hull. “Telekaruumis hakkas mööda seina musta vett tulema,” kirjeldas ta. Kahel talvel sisse tulnud vee tõttu on tapeet seina küljest lahti.

Naise sõnul on katus korra ka lumest puhtaks lükatud, kuid praegu on seal selline jääkiht, et puhastada on isegi ohtlik.

Tõsine probleem

Vallavanem Ervins Veitsurs ei eitanud, et tegemist on tõsise probleemiga.

Tema sõnul on asi lühidalt selles, et katus laseb läbi ning osaliselt on lund tuisanud katuse alla. Hoonel on eterniitkatus, mis on pandud 1970. aastate alguses ning oma aja ära elanud. “Ega head lahendust teist ei olegi kui uus katus,” tõdes Veitsurs. Siiani on tööde ettevõtmine takerdunud rahanappuse taha.

Veitsursi sõnul tuleb katusega midagi ette võtta, kuid praegu ei ole see võimalik juba selle pärast, et väljas on talv. Asja teeb keerulisemaks seegi, et lasteaia ehitus on veninud ja mudilaste tarbeks on kohandatud ajutiselt rahvamaja, mistõttu on aktiivses kasutuses ka haridusseltsi ruumid ja lihtsalt ei ole pinda, kuhu raamatukogu ümber paigutada.

“See on kunagine kolhoosikontor,” rääkis eile raamatukogu külastanud Viru-Nigula elanik Uno.

Ehitaja kogemusega mees põhjendas olukorda sellega, et lae peal ei ole korralikku soojustust. Soe läheb üles ja sooja-külma kokkupuutepunktis tekivad niiskus ja jää.

“Kui on sula, siis sulab veena ruumidesse alla, seintele tekib paks jää, tegelikult ei ole seinteski enam mingit soojustust,” arvas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles