Juhtkiri: Sõmeru pärjatud viljapõllumaja

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõmeru keskusehoone.
Sõmeru keskusehoone. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Voogavat viljapõldu kujutava multifunktsionaalse Sõmeru keskusehoone arhitektid Ralf Lõoke, Maarja Kask ja Kristiina Arusoo said Eesti Kultuurkapitali aastapreemia särava loomingulise aasta ning kõrgetasemelise panuse eest Eesti maa-arhitektuuri. Hoone on pälvinud tähelepanu nii lähedal kui kaugel, alles tegi sellest arhitektuuripärlist saatelõigu ETV saade “OP!”.

Sõmeru omanäoline keskusehoone on jäänud silma ka paljudele arhitektuuriajakirjadele üle maailma. Selle üle võivad Sõmeru valla elanikud, aga ka kõik teised virulased vaid uhkust tunda.

Teeb suurt rõõmu, et üle pika aja kerkis maakonda üks eriline ja vajalik hoone, mis meeldib nii arhitektidele kui kõigile, kes selles majas iga päev töötavad või seal raamatukogus, klubis ja eakate päevakeskuses viibivad.

Mütsi peab maha võtma ka vallajuhtide ees, kes suutsid teada-tuntud probleemse ehitusfirmaga Facio asju nii ajada, et maja valmis vaid kolm kuud pärast tähtaega. Seda kunsti võiksid teisedki Facio ja ehitusfirma muude nimevariantidega ettevõtete tähtaegadest mittekinnipidamise ja tegevuse(tuse)ga hädas olevad omavalitsusjuhid suisa Sõmeru vallas õppimas käia.

See hubane ja huvitav ning samas mitmefunktsiooniline hoone on tekitanud samasugust furoori kui mõni aasta tagasi ulmeline Rakvere keskväljak.

Praeguseks on keskväljak hakanud luituma, koos parkimisvõimaluse kadumisega on ka elu seal välja surnud ning väljaku äärde kavandatud ehitised majandussurutise tõttu valmimata jäänud.

Üksnes plaanideks on siiani jäänud Targa Maja, pangahoone renoveerimise ja juurdeehituse, Pärdi maja ja laululava purikatuse projektid. Virumaa Teataja hoiab pöialt, et ka need suurejoonelised ideed saaksid ühel päeval tegelikkuseks ning pälviksid imetlust ja tähelepanu nii Eestis kui välismaal.

Ehk läheb Sõmeru efektse majaga paremini ning seal jätkub aktiivset tegevust veel pikaks ajaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles