Juhtkiri: Kevade ootuses

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kerli Saluste

Saabunud sulailm on ilmselt paljude jaoks suureks kergenduseks, mis aitab kaamost üle elada ja toob tilluke­se lootusekiire otsatuna tunduvasse talve. Õhus on tunda kevade lõhna, tihaste lauldav sitsikleit teeb meele rõõmsamaks, ja nii uskumatu, kui see ka pole, vahtrad annavad juba mahla.


Omavalitsusjuhid loodavad, et ehk ei tule hakata lumekoristusraha lisaks otsima, sest see, mis tänavuseks talveks ette nähtud, on otsas mis otsas. Ja inimesed, kes juba mitu kuud katustelt või teedelt lund lükanud, sooviksid juba samuti kergendatult ohata - ehk on talv läbi!

Aiapidajad seavad tasapisi samme kauplustesse seemnepakkide järele ning hakkavad välja otsima istutuskaste, et teha esimesi tubaseid külve niiskesse mulda.


Samas on kevade saabumisel ning seega kahe äärmusliku aastaaja - talve ja suve - piiril ka omad loomulikud varjuküljed, mis tahes-tahtmata meie elu üpris palju mõjutavad, kuid millega arvestades saame nautida ka heitlikke kevadilmu.

Autoga sõitjad märkavad, et teed ja tänavad kipuvad lagunema ning löökaukude vahel laveerimine võib kohati päris keeruline olla. Rakveres on õnneks aukudele kiiresti reageeritud ja kõige ohtlikumad suurema liiklusega kohtades kiiresti kinni pandud, mida ei saa aga sugugi öelda näiteks Tallinna kohta.

Jalakäijate jaoks on tõsiseks katsumuseks ülilibedad kõnniteed, mis inimesi väga ettevaatlikuks muudavad. Jah tõepoolest, parem karta kui kahetseda, sest kukkudes võib üpris kergesti mõne jäseme murda, mis sunnib pikaks ajaks aktiivsest elust kõrvale jääma. Siinkohal on paslik majaomanikele meelde tuletada krundiga piirneva kõnnitee korrashoidu, sealhulgas libedatõrjet - nii liiklusvahendiga kui ka kondimootoriga liikudes võivad pidurdusmaad olla tavapärasest hulga pikemad.


Kui jätta kõrvale valimised, mis kevade teistsuguseks teevad, loodavad vahest kõik, et ehk tuleb tänavune kevad teisiti - kergemini kui mullune. Kui ka majandusmaailmas arvud kaunimaks ei muutu, leevendaks mõnus ilmgi natuke igapäevamuresid ning aitaks rõõmu tunda pisikestestki asjadest, näiteks tihaste sitsikleidist ning vulisevatest kevadvetest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles