Juhtkiri: Külma ilma ohud

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talv.
Talv. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Nädal on alanud külma ilmaga ja prognoosid lubavad nädala teiseks pooleks isegi kolmekümnest pügalast madalamaid kraade.


Tugeva külma korral soovitab päästeamet kõigil võimalikult vähe väljas liikuda ning  eeskätt peaks seda soovitust arvesse võtma lapsed ja vanurid.

Pakase püsimine võib kaasa tuua probleeme ruumide kütmisega, torustike külmumist ning elektrikatkestusi. Kõigiks nendeks hädaolukordadeks tasub valmis olla.
Erilist tähelepanu peaks pöörama ruumide mõislikule kütmisele. Loomulikult ei maksa külmetada, kuid ahju küttes tuleks siiski mõõdukalt kütta - korraga üks ahjutäis kaks kuni kolm korda päevas.

Ülekütmise tagajärjeks võib olla, et pärast on kodu asemel üksnes suitsevad söed ümber korstnajala. Vingumürgituse vältimiseks tuleb jälgida, et siibrit liiga vara kinni ei lükka. Mõistlik oleks kontrollida, et suitsu­andur on ikka töökorras.


Oht, et veetorud külmuvad, kimbutab külma ilma korral sagedamini. Selle vältimiseks võib mässida torud lisaisolatsiooniga.

Jäätunud torude soojendamisel tuleks kasutada soojakaableid või soojapuhurit. Kui endal vahendeid ja kogemusi napib, siis tasub kasutada vastava teenuse pakkujate abi. Mitte mingil juhul ei tohi külmunud torusid soojendada lahtise tulega, sest siis on taas suur oht oma kodu maha põletada.


Elektriliste küttekehade kasutamisel peaks olema ettevaatlik, et elektrisüsteemi üle ei koorma. Siis võib juhtuda nii, et elektrikute saabumiseni tuleb istuda nii pimedas, külmas kui ka vaikuses.

Kui pikem autosõit külmaperioodil osutub möödapääsmatuks, on vaja sõidukile varuda piisavalt kütust ning kaasa võtta laetud mobiiltelefon.

Õue minnes tasub väljaulatuvad kehaosad külmumisohu vältimiseks korralikult kinni katta. Ja alkoholi külmarohuks tarbides, ei tohiks unustada, et tegelikult toimub hoopis sooja kadu.


Mõistus, soojad riided, tuline tee ja kuum süda on need, mille abil külma ilma trotsida, ja siis ehk on võimalik avastada enda jaoks pakasel ka mõni meeldiv aspekt. Jäälilled on ju ilusad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles