Urmas Laht kutsub HKScanist vallandatud inimesed enda juurde tööle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Laht kavatseb peatselt HKScanist vallandatud töötajad Ühistu Eesti Lihatööstusesse tööle kutsuda.
Urmas Laht kavatseb peatselt HKScanist vallandatud töötajad Ühistu Eesti Lihatööstusesse tööle kutsuda. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eesti sealihakasvatajaid ühendava Ühistu Eesti Lihatööstus esimees Urmas Laht kavatseb kutsuda HKScanist vallandatud neli endist juhtkonna liiget enda juurde tööle, kuna tegemist kogenud ja pädevate inimestega, keda Eesti sealihasektor tema sõnul vajab.

"Ütleme nii, et see, mis meie ärikultuuris on normaalne, ei pruugi mujal seda olla. Selles ei ole aga midagi kriminaalset, kui sinu isa tegutseb sinuga samas sektoris," ütles Laht BNS-ile, viidates HKScani Baltikumi juhi kohalt eemaldatud Teet Soormile, kelle lähisugulastega seotud firmad on tihedates ärisidemetes Soormi juhitavate ettevõtetega.

Laht tõi välja, et ta ei tea lihatööstuskontserni Balti juhtkonnale esitatud süüdistuste sisu, kuid esmapilgul ei tundu seal midagi kriminaalset olevat. "Mina ei pea sellist huvide konflikti takistuseks, seda enam, et ettevõte oli ju hästi juhitud ja viimaste aastate majandusnäitajad olid korras," lisas Laht.

Seetõttu kavatseb Laht peatselt endiste HKScani töötajatega ühendust võtta, et neid Ühistu Eesti Lihatööstusse tööle kutsuda. "Minu jaoks on see hea uudis, helistan ja teen neile tööpakkumise," märkis ta, lisades, et tegemist on kahtlemata valdkonda väga hästi tundvate inimestega, keda Eesti lihatööstus kahtlemata keerulises situatsioonis vajab.

"Mina ei pea sellist huvide konflikti takistuseks, seda enam, et ettevõte oli ju hästi juhitud ja viimaste aastate majandusnäitajad olid korras," lisas Laht.

Soome lihatööstuskontsern HKScan tuvastas sisejuurdluses, et kontserni Baltikumi ettevõtte juhtkond on süstemaatiliselt toime pannud tõsiseid rikkumisi, mistõttu lõpetati suhted endise juhi Teet Soormi, seakasvatusdivisjoni direktori Mati Tuvi, linnukasvatusdivisjoni direktori Lauri Kallikormi ja seakasvatusdivisjoni tehnikajuhi Hindrek Smidtiga.

Ettevõtte teatel selgus sisejuurdluse käigus, et rikkumisi korda saatnud HKScan Estonia töötajad on ostnud tooteid ja teenuseid ettevõtetelt, mida omavad kas nad ise või nendega seotud osapooled. Nende hankelepingute koguväärtus on olnud aastatel 2013 kuni 2016 umbes 28 miljonit eurot.

Uurimisest selgus, et HKScani ja allhankijate vahelistes hankelepingu tingimustes on selge huvide konflikt, kus ei järgitud börsiettevõtetele omaseid ja ka HKScani poolt nõutud läbipaistvuse põhimõtteid. Kõnealused allhankijad olid seotud sea- ja linnukasvatusega, sööda tootmise või muude teenustega nagu transport ja hooldustööd, mis on lähedalt seotud HKScani põhitegevusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles