Juhtkiri: Elupäästjad kassid ja koerad

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lemmikloomast võib saada elupäästja.
Lemmikloomast võib saada elupäästja. Foto: Merit Miljaste

Maailmas on ilmselt tuhandeid inimesi, kelle elu on päästnud koer. Vetelpäästekoertena on kuulsad newfoundlandi tõugu koerad.

Ennastsalgavad ja tublid vetelpäästjad on ka landseeri ja leonbergeri tõugu kutsud. Kõiki neid kolme tõugu iseloomustab tugev päästeinstinkt, hea ujumisoskus ning tugevus.

Kõrgmägede karmides tingimustes, kus inimesi ohustavad lumelaviinid, on asendamatud päästjad bernhardiinid. Samuti aitavad koerad alati maavärina järel rusude alt inimesi otsida.


On teada juhtum, kus koer ajas öösel haukumisega üles lapse, kui oli süüdatud puust kortermaja trepikoda. Ning laps kutsus tuletõrjujad ning kogu maja pääses väga väikeste kahjustustega, sest varakult oli tulele jaole saadud.


On teada fakte, et teisedki loomad on päästnud oma peremehe elu.

Porkuni juhtumi järel kuulub nende sekka ka kõuts Kalli, kes päästis oma peremehe ja ka enda kindlast vingusurmast. Kassidest elupäästjatest teatakse vähem. Näiteks Briti Kolumbias oli 2005. aasta loomkangelane siiami kass Ty. Ty lamas kaks tundi oma südameatakis perenaise kõrval. Naine ei suutnud liigutada ning kaotas mitu korda teadvuse. Kass tõukas teda, lakkus ta nägu ning näugus valjusti kõrva. Viimaks jaksas naine kiirabi kutsuda. “Ta ei lasknud mind ära minna,” kõneles Ty perenaine.

Kassid on erinevalt koertest küll märksa isepäisemad, kuid samas väga targad ja rasketel hetkedel head stressipeletajad.

Kasside puhul tuleks rõhutada ka nende põhifunktsiooni - ökoloogilist hiirepüüdmist. See on väga oluline - hoiab närilised majapidamisest eemal, mis parandab omakorda tunduvalt inimeste elukvaliteeti.

Üldse peaks inimene ümbritseva loodusega võimalikult rohkem kooskõlas toimima ning oma lemmikute ja neljajalgsete sõprade eest hästi hoolitsema. Iial ei või teada, millal nad võivad omaniku elu päästa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles