Juhtkiri: Ettevaatust - kevad tuleb!

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järjekordne pikk lumerohke talv hakkab seljataha jääma.
Järjekordne pikk lumerohke talv hakkab seljataha jääma. Foto: Maarja-Liisa Toost

Järjekordne pikk lumerohke talv hakkab seljataha jääma, sel nädalal on märtsipäike iseäranis soojalt säranud. Tärkavat kevadet on hoomata ka inimeste silmist, tundub, nagu lööks positiivne eluvaim taas sisse ning masendusetaak saab õlgadelt raputatud. Vahepealne surutud olek ununeb kevade tulekuga sootuks: inimesed ajavad selja sirgeks ning nende silmis on näha sära.

Me otsime kõikjalt märke saabuvast soojast. Isegi kuiv asfalt teeb rõõmu. Aga veel on lund palju, veel on tänavad nii libedad, et lausa võimatu jalgsi ringi liikuda. See sunnib ettevaatusele jalakäijaid ja hoolsusele kinnistuomanikke. Hangede sulades muutuvad ka sõiduteed laiemaks, sest näiteks Rakveres kitsal Pikal tänaval autoga ukerdades tuleb juhtidel vahel hange­de otsa sõita, et autod üksteisest mööda pääseks.

Lume sulades hakkavad ka talvel kadunuks jäänud inimeste laibad välja sulama ja ärgem unustagem järjest rohkem väljasulavatest junnidest tekkivaid tõeliselt õõvastavaid miinivälju. Loomaomanikud, koristage ikka oma kallite lemmikute järelt.

Samuti soovime meelde tuletada omavalitsustele ja teistele instantsidele, et kuna keelatud on lõhkuda linnupesi siis, kui pojad on väljas, valmistuge õigel ajal tõrjuma kajakaid, vareseid ja hakke - no ei ole ju normaalne, et nad ründavad, roojavad ja kisavad linnaruumis. Kotkakisa mängitamine on küll innovaatiline, kuid veel katsetamata lahendus. Seega oleks praegu aeg aru pidada, kuidas probleemi ennetada, et pärast mitte käsi laiutada.

Ees ootavad ka rohke lume sulamisest tekkivad üleujutused, mille eest päästeamet meid juba hoiatanud on. Kes elab madalamas kohas, peaks mõtlema keldri kindlustamisele või vähemasti aegsasti panema seal asuva toidupoolise kindlamasse kohta.

Kevad on küll ilus, aga samas on selle saabumine ka mõneti ohtlik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles