Juhtkiri: Tapjad pääsevad

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimasel ajal on Viru maakohtu Rakvere kohtumajas tõendite nappuse tõttu langenud kolmel korral ära tapmissüüdistus.
Viimasel ajal on Viru maakohtu Rakvere kohtumajas tõendite nappuse tõttu langenud kolmel korral ära tapmissüüdistus. Foto: AP / Scanpix.

Õigussüsteemi saab võrrelda suure sõidukiga. Niisama lihtsalt see teelt välja ei lähe, kuid näiteks külglibisemisse sattudes on avarii peaaegu vältimatu.


Viimasel ajal on Viru maakohtu Rakvere kohtumajas tõendite nappuse tõttu langenud kolmel korral ära tapmissüüdistus. See puudutab Rakvere prügimäel kodutu tapmist, taksojuhi röövmõrva ja viimasena pääsesid tapmissüüdistusest 1999. aastal Tapa külje all Räsna külas eakalt naiselt julmal moel elu võtnud mehed.

Tapjad on pääsenud süüdi mõistetuna röövimises, kehalises väärkohtlemises või halvimal juhul inimese surma põhjustamises ettevaatamatusest.

Viimane variant läks käiku taksojuhi kohtuprotsessil. Kaks meest võtsid taksojuhilt omavoliliselt sõiduki, haavasid neile vastu hakanud sohvrit noaga ja panid verest nõretava mehe tema sõiduki pagasiruumi ning jätsid ta talvel külmaga põllu peale.

Kui siia lisada, et Lääne-Virumaal on vähemalt kolm avastamata mõrva, siis võib öelda, et suur sõiduk on sattunud külglibisemisse. Oma osa on selles arvukatel korrakaitsereformidel.

Hiljuti Jõhvis peetud korrakaitsepolitsei konverentsil ütles üks julge mundrikandja, et tema tähelepanekute järgi on hakatud politseisse võtma ebakompetentseid inimesi. Näiteks tõi ta juhtimiskeskuse, kus töötavad inimesed, kes vastavad telefonil 110. Väide leidis tõendamist selsamal konverentsil, kus lasti juhtimiskeskuse telefonikõnede katkendeid. Saal rõkkas naerust. Loodetavasti oli see naer läbi pisarate.

Kraavi poole kihutavas õiguskaitses ei saa süüdistada nn tavatöötegijaid, sest sõltumata nende kompetentsusest, on inimeste töökoormus ületanud reformide tagajärjel taluvuse piiri. Seda nii politseis kui ka prokuratuuris.

Ja tulemuseks ongi, et tapja pääseb kergema karistusega.

Virumaa Teataja ei saa niisuguse olukorraga leppida. Seepärast kutsume kõrgeid õiguskaitseametnikke võtma leheveergudel sõna, et selgitada, mis toimub.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles