Juhtkiri: Töötud ja lapsed tööle!

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööpakkumised.
Tööpakkumised. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Soojad ilmad on käes ja taas otsivad noored võimalusi suvel koolivaheajal puhkuse ja taskurahateenimise ühendamiseks. Suuremates omavalitsustes välja kuulutatud töölaagrid täituvad varudega juba esimestel registreerumise minutitel.

Palju rohkem lapsi ja noori veedaks osa suvest neis laagrites, aga paraku on kohtade arv piiratud ja see võimalus avaneb vaid nobedamatele ja kavalamatele.

Niisugused ettevõtmised on vajalikud, et tööharjumust kujundada. Samas noored tahavad taskuraha teenida ja ega selleks ju teisiti väga palju võimalusi ei ole.

Kuid on ka omavalitsusi, kus üks põhjustest, miks taolisi laagreid ei korraldata, on õpilaste endi vähene aktiivsus ja soov.

Tegevust noortele ei paku aga siiski ainult laagrid, maal ootab abilisi nii mõnigi talunik, olgu siis tuulekaera katkumisel või marjade noppimisel.

Pikaajaliste töötutega on pigem vastupidi - ega nad naljalt ei tahagi heakorrastama minna. Ja olgem ausad, ega paljudel neist reha käes ei seisakski ning vaja oleks individuaalset juhendajat, mis teeks ettevõtmise jälle kulukaks.

Pikka aega sobivat kohta leidmata kipub inimesel tööharjumus kaduma ja tekkima minnalaskmismeeleolu. Et seda ei juhtuks on tööharjutus, näiteks heakorrastamisel kaasa löömine, kindlasti vajalik.

Sada tuhat on reaalselt see Eesti töötute armee, mis kauboikapitalismi viljastavates tingimustes ja maailma majanduskriisi tõttu on Eestis tekkinud. Millist koormat see riigi rahakotile ja ohtu julgeolekule kujutab, on raske prognoosida.

Aga töötus ja vaesus olid need põhjused, mis vallandasid rahvarevolutsiooni Tuneesias ja Egiptuses, mis nüüd on kandunud ka teistesse riikidesse. Tekib küsimus, mis meil araablastega pistmist. Aga sotsiaalsetel lõhedel on olenemata rahvusest ja piirkonnast omadus laieneda ... kuristikeks. Õnneks tundub meil siin kriisi sügavaim põhi küll hetkel möödas olevat. Ja eestlased on teatavasti kannatliku loomuga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles