Virulane tallub ilmatu suure rikkuse otsas

Andres Pulver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nende uhkete masinate kokku imetud turvast annaks päris palju väärindada, tootes sellest eriotstarbelist aktiveeritud süsinikku, mille kilo maksab umbes 200 eurot.
Nende uhkete masinate kokku imetud turvast annaks päris palju väärindada, tootes sellest eriotstarbelist aktiveeritud süsinikku, mille kilo maksab umbes 200 eurot. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Riik on tellinud ülikoolidelt ja teadusasutustelt rea maavaradega seotud uuringuid, et saada paremat ülevaadet sellest, mida meie maapõu endas peidab ja mida selle kraamiga peale saaks hakata.

Tartu ülikooli maapõueressursside arenduskeskuse tegevjuhi Riho Mõtlepi sõnul tuleb maavarade kasutamise kasulikkuse või kahjulikkuse teada saamiseks hinnata maavarade kaevandamise ja kasutamisega kaasnevaid kompleksseid sotsiaal-majanduslikke mõjusid teaduspõhiselt. Lisaks tuleb välja selgitada keskkonnahäiringud.

Näiteks uuritakse programmi raames kõrgtehnoloogilise tööstuse tarbeks turbast materjalide tootmist, Tallinna–Helsingi tunneli rajamise geotehnilisi probleeme ja meie maapõues leiduvate haruldaste metallide eraldamist. Teadlased asuvad hindama ka fosforiidi kaevandamisväärsust ja tegelevad põlevkivitööstuse jäätmete küsimusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles