Koondisepoisid hakkasid kossulaagris vormi timmima

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti U20 korvpallikoondise teine laagripäev algas Rakvere staadionil karmide intervalljooksudega. Viimases stardis oli liidrina lippamas Martin Dorbek (paremal).
Eesti U20 korvpallikoondise teine laagripäev algas Rakvere staadionil karmide intervalljooksudega. Viimases stardis oli liidrina lippamas Martin Dorbek (paremal). Foto: Meelis Meilbaum

Eesti kuni 20aastaste noormeeste korvpallikoondis treenib BC Rakvere Tarva peatreeneri Andres Sõbra juhendamisel Vinnis ja Rakveres laagris, et valmis olla vähem kui kuu aja pärast Sarajevos algavaks Euroopa meistrivõistluste (EM) B-divisjoni turniiriks.

Teisipäeval lippasid kossu­koondise kandidaadid hommikuses trennis Rakvere staadioniovaalil. Teiste hulgas ponnistasid kogu jõudu mängu pannes läänevirulased Rain Veideman, Joonas Vaino, Aron Kuusik ja mulluse hooaja Tarvas mänginud Martin Dorbek.

400 m pikkune ring tuli liidriks määratud mehel läbida alla minutiga, viimane pidi lõpujoone ületama ühe minuti ja 20 sekundi piires. Nii toimiti neli korda, liidrid vahetusid, iga jooksu vahele jäi kaks minutit hingetõmbeks. Kes viskas puhkuseks murule pikali, kes lõdvestas ennast lonkides.

Kõik Euroopa tiitlivõistlusteks välja valitud Eestimaa paremad pojad said ülesannetega kenasti hakkama ning sel suvel U20 koondise peatreeneri rollis Andres Sõber säras stopperinäitusid seirates heameelest.

“Ei ole nii, et mees on jube hea korvpallur ja jube viletsalt jookseb. Nii on alati olnud: kes on ikka kõva vend väljakul, paneb ka neid jookse vägevalt,” muheles Sõber. “Tagamängijad peaksid kõik neid ringe panema Rain Veidemani kombel 55 sekundiga, kui nad tahavad olla mehed platsil.”

Koondise abitreener, Rakvere spordikoolis noori treeniv Madis Putko noogutas seda juttu kuulates nõusoleku märgiks.

Nendele, kellel siiski veel tõeliselt raske oli seda koormust taluda, soovitas Sõber sõbralikul toonil vabadel päevadel teha 4-5 km metsajooksu, see aitavat.

“Lihtsat pole siin midagi, trennid on korralikud, väsitavad ära küll. Kõik punnitavad kõvasti, tahavad koondisse 12 hulka sisse saada,” leidis Rapla noormees Madis Pärn laagrile hinnangut andes. “Sarajevosse me kaotama ei lähe, tahame kõik mängud kinni panna.”

Jooksuotsade järel suundusid higist leemendavad koondise kandidaadid kergejõustikumaneeži kangide ja ketaste manu. Jõudu treenima. Õhtul on pallitrenn Vinnis, kus ka ööbitakse. Täna hommikul tehakse üheskoos rahulikus tempos 6-7 km pikkune metsajooks. Jaanipäeva paikugi harjutustes suurt pausi ei tule.

Juulikuu algul saab Rakvere korvpallipublik aga koondise ettevalmistusele ka väikese hinnangu anda, kui Rakvere spordihallis võõrustatakse sõprusmängudes Läti eakaaslasi, kes kuuluvad kraadi võrra kangemasse A-divisjoni. Esimene mäng peetakse reedel, 1. juulil kell 19 ning teine laupäeval, 2. juulil kell 12.

6. ja 7. juulil on Eesti noormeeste U20 koondisel Soomes Helsingis kokku lepitud kaks kontrollmängu samuti B-divisjoni kuuluva Soome rahvuskoondisega. Bosnia ja Hertsegoviina pealinna Sarajevosse sõidab koondis 12. juulil, mängud algavad 14. juulil ning turniir kestab 24. juulini.

B-divisjoni kuulub kokku 22 meeskonda, kes on jagatud nelja alagruppi. Igast alagrupist pääsevad esikaheksa mängudele kaks paremat, kellest omakorda lunastavad pääsu A-divisjoni vaid finalistid.

Eestil on alagrupimängudel viis vastast: esmalt mängitakse Rumeeniaga, seejärel Šveitsi, Makedoonia, Gruusia ja kõige lõpuks Poolaga. “Saame võrrelda ennast nendega ja ma usun, et siit tuleb veel väga kihvt värk, koosseis on meil täiesti olemas. Peaasi, et poisid tervena püsiksid,” arvas Sõber.

Selles vanuseklassis osales Eesti koondis tiitlivõistlustel viimati 2008. aastal. Mullu Zadaris peetud noormeeste U20 vanuseklassi EMi A-divisjoni turniiril võitis tiitli Prantsusmaa, kes mängis finaalis üle Kreeka. Pronksi teenis Hispaania, alistades  võõrustajate Horvaatia koon­dise. Eesti lähinaabritest sai Leedu 9. ja Läti 11. koha. B-divisjonis tuli võitjaks Austria, kellega koos liikus kõrgemasse seltskonda teise koha omanik Rootsi. Soome leppis 9. kohaga.

Eesti tänavustest alagrupikaaslastest jäi Poola mullu kõige napimalt A-divisjoni ukse taha, saavutades kolmanda koha, Gruusia oli 13. ja Rumeenia 14. Makedoonia sarnaselt Eestiga ei osalenud.

Lääne-Virumaal laagerdamist alustanud Eesti U20 korvpallikoondise kandidaadid on Rain Veideman (TÜ/Rock), Martin Dorbek, Joonas Vaino (mõlemad BC Rakvere Tarvas), Kristjan Voolaid, Rain Kärner (mõlemad KK Pärnu), Janar Soo, Rannar Raap, Madis Pärn, Martin Limberg, Sven Kaldre (kõik Piimameister Otto/Rapla), Six­ten Tomingas (TTÜ/Kalev), Riho Suija (BC Kalev/G4S), Karl Kristjan Vaab (TÜ/Rock II), Markus Laanemets (KK HITO), Jaan Puidet (BC Kalev/Cramo), Raul Liivrand (TTÜ/Kalev II), Kristian Kalle (Audentese SG/Noortekoondis). Koondise füsio­terapeut on Rando Maamägi, pressiesindaja Margus Martin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles