Sven Hõbemägi: Haritud inimesteta peatub ühiskonna areng

Sven Hõbemägi
, Lääne-Viru Omavalitsuste Liidu tegevdirektor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Hõbemägi.
Sven Hõbemägi. Foto: Erakogu

Head õpilased ja õpetajad, taas on tänavapildis näha nii väikseid kui ka juba suuremaid koolijütse, kõigil sära silmis. Ootusest ärevil esimes­se klassi astujatel algab nende elu üks olulisemaid peatükke – leheküljed täis värskeid teadmisi, uusi sõpru ja vahetuid emotsioone.


Et haridus on nüüdisaegse maailma lahutamatu osa ja selle arengu üks olulisemaid aspekte, teame kõik. Ilma haritud inimesteta peatub ka ühiskonna areng. Koolieelsed lasteasutused, koolid, kõrgkoolid, kutsekoolid, virtuaalõpe – kõik need tagavad riigi jätkusuutlikkuse.

Me teame, et tänapäevane haridus ei tähenda pimesi koolis pakutava omandamist ega pelgalt kontrolltööde-eksamite nimel õppimist. Just haridus valmistab noori maailma jaoks ette nii vaimselt kui sotsiaalselt. Et olla võimeline õppima, peab õpilane olema valmis uutele ideedele. Kõik algab lihtsast soovist rohkem teada saada, rohkem ära teha.
Noored suunatakse otsima vastuseid, küsima, nõudma seletusi. Eesmärgiks on panna õpilane kaasa mõtlema, omapoolseid lahendusi välja pakkuma, kujundama oma arvamust. Ideaalses ühiskonnas on iga inimene omanäoline. Tähtis on, et pere, ühiskonna ja haridusasutuste poolne kujundamine annaks ühiskonnale täisväärtusliku liikme, kes on analüüsivõimeline, koostööaldis, tolerantne, terviklikult arenenud.

Piltlikult võiks öelda, et ilma teadmiste ja hariduseta inimene elab akendeta toas, samas kui haritud inimesel on kõik aknad lahti, lisaks nähtavale vaatele värske õhk info näol sisse tulvamas. Teisisõnu – hariduseta inimest iseloomustab maailma piiratud tajumine, mitte niivõrd võimaluste vähesus, vaid eelkõige oma võimaluste ebaadekvaatne hindamine. Inimene, kes on saanud vajalikud teadmised, valib suurema tõenäosusega sobiva valdkonna, milles ennast edasi arendada, ning see loob omakorda eeldused ka südamelähedase töökoha leidmiseks. Materiaalsed väärtused võivad tulla ja minna, kuid teadmised, oskused ja anded jäävad kogu eluks.

Uus kooliaasta on algamas, veel on käsil viimased ettevalmistused, et aktustel võiks julgelt kõlada esimene koolikell.
Soovin teile Lääne-Viru omavalitsuste poolt head kooliaastat. Jagugu meie haridusasutustes palju õpihimulisi õpilasi ja inspireerivaid õpetajaid! Uue õppeaasta lävel annan teile mõtlemiseks ühe tsitaadi Platonilt: “Suund, kuhu haridus inimese viib, määratleb tema tulevase elu”.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles