Keskraamatukogus hakkab kehtima uus eeskiri  

, Lääne-Virumaa keskraamatukogu arendusspetsialist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lääne-Virumaa keskraamatukogu.
Lääne-Virumaa keskraamatukogu. Foto: Tairo Lutter

Rakvere linnavolikogu kinnitas Lääne-Virumaa keskraamatukogu uue kasutuseeskirja. Raamatukogu kasutamise eeskiri on dokument, mis määrab kindlaks teeninduse korralduse ning raamatukogu lugejate õigused ja kohustused.

Uus eeskiri on viidud vastavusse kehtivate seaduste ja õigusaktidega (isikuandmete kaitse, autoriõigus jm), samuti toob see kaasa lugeja jaoks mõned olulised muudatused. Eelkõige on uus eeskiri muutunud raamatukogu kasutajale soodsamaks.

Raamatukogu kasutamine toimub ID-kaardi alusel, mis teatavasti on esmane isikut tõendav dokument Eestis. Neile, kel ID-kaarti ei ole (nt alla 15 aastased lapsed), väljastatakse nimeline raamatukogu lugejapilet. Esmane lugejapilet on nüüdsest tasuta. Kuni 14. eluaastani saab laps raamatukogu lugejaks lapsevanema või eestkostja kirjalikul nõusolekul. Selleks täidab lapsevanem vastava blanketi.

Uuele lugejale väljastab raamatukogu lugejaportaali Urram kasutajatunnuse ja parooli, mis võimaldab näha oma isikuandmeid, laenutusi, tagastamistähtaegu, võlgnevusi. Samuti reserveerida teavikuid ja pikendada tähtaegu.

Raamatutel jm teavikutel on rahaline väärtus, iga laenutusega kaasneb materiaalne vastutus. Seetõttu võib laenutaja olla vaid lugejakaardi või ID-kaardi omanik ise. Kui siiski tekib vajadus laenutada raamatuid teisele isikule (pereliikmele, haigele naabrimemmele jne), tuleb viimasel teha lihtkirjas volitus. Volituse blanketi saab raamatukogust või välja printida raamatukogu koduleheküljelt.

Uus eeskiri suurendab korraga kojulaenutatavate teavikute arvu. Varasema kümne asemel saab koju viia kuni viisteist teavikut, sealhulgas kuni viis auvist (CD, DVD jmt). Pikenenud on ka auviste laenutähtaeg viielt päevalt seitsmele. Meeles tuleb pidada, et raamatukogul on tulenevalt autoriõiguse seadusest õigus koju laenutada vaid laenutuslitsentsiga helisalvestisi, mille levitamise algusest Eestis on möödunud neli kuud.

Eksemplaride hulk raamatukogus on väike ning paratamatult tekivad aegajalt pikad järjekorrad, olgu siis tegemist menuki, õppekirjanduse või muu sarnasega. Seetõttu on raamatukogul õigus suure nõudluse korral laenutähtaegu ajutiselt lühendada või muuta see kohalkasutatavaks. Piirang teenib eelkõige lugeja huve, muutes teaviku kättesaadavaks rohkematele lugejatele.

Koos uue eeskirjaga hakkab kehtima ka raamatukogu sisekord, mis lühidalt sätestab selle, mismoodi tuleks raamatukogus käituda. Vajaduse taolise dokumendi järele on tinginud praktika, sest paraku jääb reaalses elus üldtunnustatud käitumisnormidele ja moraalireeglitele viitamisest mõnikord väheks. Nüüdsest on olemas alus, mille abil korrarikkujaid ohjeldada ning kaitsta seeläbi teiste külastajate heaolu.

Kui eelneva põhjal jäi mulje, et raamatukogu kasutamiseks tuleb pähe õppida mahukas reeglistik, siis pelgamiseks siiski põhjust pole. Raamatukoguteenus toimib üldjoontes ikka samamoodi nagu seni ning selged reeglid teenivad mõlema poole – nii raamatukogu kui selle lugejate huve.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles