Nädala kaja: koristame maailma

Andres Pulver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Pulver.
Andres Pulver. Foto: Meelis Meilbaum

Täna koristatakse maailma. Olen saatuse tahtel sel aastal sattunud kahte kaugesse kohta, mis oleksid hädasti koristamist vajanud, seda küll erinevatel põhjustel. Varakevadiselt sõidult Bali saarele tulevad meelde vees hõljuvad kilekotid, mis supleja jalgade ümber mähkudes esmalt omajagu ehmatavad. Ei ole ju meeldiv tunne, kui vees olijat miski ootamatult jalast haarab.

Kilesodi on sealtkandi vetes üle mõistuse palju. Kohalikke selles süüdistada on ülekohtune, Bali on üldiselt üpris puhas paik. Maailmameri lihtsalt kannab prahti sealsetesse vetesse.

Suve lõpus Tuneesias olles oli esimene ehmatus samuti suur, sest kogu riik meenutab tohutut prügimäge. Ning seal on küll küsimus kohalike kultuuris. Õigemini kultuurituses, vähemalt selles osas, mis jäätmekäitlusesse puutub.

Kultuuritust prügimajanduses on meilgi palju, õnneks küll mitte sel määral kui Tuneesias. On korraldatud jäätmevedu, kuid millegipärast leiavad prügikoormad ikka tee metsa alla. Või üritatakse oma prügi sokutada naabri konteinerisse või hoopis selle kõrvale.

"Hea, et vähemalt eilseks mingi selgus majja saabus, sest veel näiteks kolmapäeval polnud selle veebilehe kaudu küll vähimatki võimalust aru saada, kus mis toimub."

Ühelt poolt on Eesti koristustalgutest välja kasvanud maailmakoristuspäev tore ja vajalik aktsioon. Teisalt aga tuleb tõdeda, et kodukamaral on e-riigis Eestis maailmakoristuspäeva korraldamisega natuke nadid lood.

Maailmakoristuspäeva veebilehel on väljas Eesti talgu­kaart, mis avaneb automaatselt Tallinna kohalt. Tallinn on talgumärke täis. Kui tahad aga pealinnast kaugemate paikade kohta teadust saada, saab kaarti liigutada vaid teokiirusel.

Suure vaevaga Lääne-Virumaa kaardi ette saanud, tuli mul tõdeda, et meie maakonnas on kirjas 20 talgupaika. Polegi väga paha. Lähemal uurimisel selgus aga, et üheksal puhul annab talgumärgile klõpsamine teate: “Talgut ei toimu. Palun otsi endale läheduses mõni teine talgu.” Ühel korral on kirjas, et talgud jäävad ära ning Aseri kool ja Rakvere linn pidasid talgupäeva eile. Tänaseks jääb seega järele kaheksa talgupaika: kaks Võsul, Rakvere valla talgud Veltsis, Lasilas ja Taaravainus, keskerakondlikud talgud Rakveres Rägavere teel, Põhjakeskuse talgud ning Vahakulmu järve kallaste koristustalgud.

Hea, et vähemalt eilseks mingi selgus majja saabus, sest veel näiteks kolmapäeval polnud selle veebilehe kaudu küll vähimatki võimalust aru saada, kus mis toimub. Tee plaane, kuidas tahad, kui soovid kusagil kaasa lüüa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles