Vaade: “Krantsid” noolivad palukesi

Aivar Ojaperv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Ojaperv
Aivar Ojaperv Foto: Vladislav Musakko

Koeraspetsialist Hašek annab oma Švejki-raamatus ruumi episoodile, kus külakrantsid liputavad sõdureid nähes rõõmsalt saba ja jooksevad neile klähvides järele. Sest koerad teavad: seal, kus on püssirohu- ja tubakalõhnaline sõjarahvas, seal pudeneb ka toidupalu.

Tapa ja ümbruskonna “krantsid” saavad oma palukesed kätte praegu. “Krantsid” on muidugi (aja)kirjanduslik kujund, nende all mõtlen nii omavalitsust, ettevõtjaid kui ka piirkonna elanikke. Ja üldse mitte iroonilises või halvustavas võtmes.

Arvan, et ma ei liialda, kui väidan, et Tapa on viimasel kuuel-seitsmel aastal kõige rohkem arenenud Eesti linn, arvestades selle suhtelist suurust-väiksust. Veel mõni aasta tagasi koosnes Tapa auklikest tänavatest, räämas bussijaamast, Arami baarist ning vaid mõnest tõesti tublist asutusest (kultuurikoda, muusikakool, gümnaasium).

Eks kõik omavalitsused pinguta ilusamaks-rikkamaks saamise nimel ja otsi investeeringutoetusi, projektiraha, Euroopa abi. Tapa on kõike seda teinud, kuid neil on üks tugi veel: kaitsevägi.

"Veel mõni aasta tagasi koosnes Tapa auklikest tänavatest, räämas bussijaamast, Arami baarist."

Tänu kaitseväe kiirelt suurenenud kohalolekule ning liitlassõduritele on linnakesse julgelt hakanud investeerima eraettevõtjad. Baare ja söögikohti on tekkinud, nii et vähe pole (mõni ebaõnnestunud äriplaan on juba ka ajalooks saanud, aga see on paratamatus), teenindussektoril on tööd rohkem kui kunagi varem, sõjaväelinnakus ja seda toetavates ettevõtetes tekib järjest rohkem töökohti tsiviilisikutele.

Eraettevõtluse ilmumine paikadesse, kus “pudeneb”, on muidugi puhas majandusloogika ning turumajandus. Lootus omakasule, nagu Švejki-raamatu krantsidel.

Aga lisaks sellele on Tapal tublilt tegutsenud omavalitsus, ning mis saab meil selle vastu olla?

Näiteks rahastas kaitseministeerium Karja tänava renoveerimist ligemale 180 000 euroga. See on vanas rahas ehk kroonides enam kui miljon! Ja see pole esimene ega loodetavasti ka mitte viimane kord, kui militaristid panustavad Tapa taristusse või avalikku ruumi.

Ja veel. Olgu pealegi – väikese irooniaga. Vere segamine teeb rahva tugevaks ja ilusaks. Seega elavad Tapal varsti vaid ilusad ja edukad inimesed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles