Levikom alustab tarbijate ühendamist kiire internetiga igas Lääne-Viru nurgas

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Levikomi tegevjuht Peep Põldsamm.
Levikomi tegevjuht Peep Põldsamm. Foto: Levikom

Eestis on hõredama asustusega maapiirkondades praeguseni ligi 162 000 majapidamist ja ettevõtet, millel puudub ligipääs kaasaegsele internetiühendusele. Ajal, mil suuremate linnade elanikud naudivad üha suuremat internetikiirust, ei jõua kiire internet kõikide Lääne-Virumaa kodudeni ka mitte niinimetatud viimase miili projekti abil, tõdes Levikom pressiteenistuse vahendusel.

Eesti telekomiettevõtte Levikom tegevjuhi Peep Põldsammu sõnul on Levikom lahendanud hajaasustusega majapidamiste ja ettevõtjate probleemi ja läbi õhu leviv püsiühendus on juba tänasest reaalsus. “VirtuaalFiiber on sarnane püsiühendus kaablile,” rääkis ta.

“Oleme rajanud üleeestilise fiiberoptilisel tehnoloogial baseeruva ülekandevõrgu nii lähedale kliendile, kui see on majanduslik mõistlik, ja viimase 1–15 kilomeetri pikkuse kliendiühenduse loomiseks kasutame juhtmeta püsiühenduse võrgutehnoloogiat. Ehitame ühendusi vastavalt kliendi vajadustele, mis tagab kliendile tellitud kiiruse ja kvaliteedi. Mõnes uuselamurajoonis oleme koos arendajaga rajanud ka fiiberoptilisi kliendiühendusi ehk viinud kaabli kliendi koduni.”

Ühendust VirtuaalFiiber kasutavad tuhanded kliendid üle Eesti ja ettevõte on valmis rajama püsiühenduse ka väiksematesse küladesse ja taludesse vastavalt huviliste arvule ning nende vajadustele. “Senine suur nõudlus Lääne-Virumaal tõestab, et oleme õigel teel ja suudame pakkuda mõistliku hinnaga kvaliteetset internetiühendust klientidele, kelleni ei ulatu kaabliga kiire internet või kes soovivad enne 2020. aastat juba kiiret internetiühendust tarbima hakata,” rääkis Põldsamm.

Tema sõnul on selline võrgulahendus kasutusel nii Google’il kui ka USA telekomihiiul AT&T-l ning VirtuaalFiiber ei ole sugugi sama asi, mis mobiililevi netipulgad, vaid kaabliühendusega sarnane püsiühendus.

VirtuaalFiibri-nimeline tehnoloogia võimaldab hajaasustusega piirkondades tarbida juhtmega internetiga samaväärse kvaliteediga lairibaühendust ehk stabiilset internetikiirust kuni üks gigabitt sekundis. “VirtuaalFiiber on kiiruse, kvaliteedi ja stabiilsuse poolest samaväärne kaabliga ühendusega, kuid valguskaablit ei pea vedama krundi piirilt majja, mis teeb liitumise kordades soodsamaks,” rääkis Põldsamm.

Levikomi lairibavõrk võimaldab sümmeetrilist ühendust, mis tähendab, et üles- ja allalaadimise kiirus on võrdne.

“See on oluline näiteks videovalve, võrgumängude, pilveteenuste, videokõnede, HD TV vaatamise ja muude suuremat kiirust nõudvate teenuste puhul. VirtuaalFiibri eeliseks on veel stabiilne kiirus – kiirust ei mõjuta piirkonna üldine võrgukoormus õhtustel tipptundidel ega ilm, mis on reeglina probleemiks 4G jagatud ühenduste puhul,” lisas Peep Põldsamm. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles