Kas ma ikka jõuan koju?

, Ida prefektuuri prefekt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aldis Alus
Aldis Alus Foto: Politsei

Järjekordne aastaring on täis saamas, mis aga üksnes ei tähenda rõõmusõnumit. Möödunud jõulupühad ei lõppenud kahjuks meie kõigi jaoks hästi – liikluses kaotas oma elu kolm inimest. Igaüks neist oli kellegi poeg, tütar, ema, isa, õde või vend.

Käesoleval aastal on meie liikluses juba hukkunuid 20 inimese võrra rohkem kui eelmisel aastal.

Kas me saame ise midagi teha selleks, et kodust teele asunud jõuaksid oma sihtkohta ning hiljem ka koju turvaliselt tagasi? Jah, saame küll ja seda kaasliiklejatest hoolides!

Nii nagu paljusid teisi, ootas ka mind möödunud jõulupühade ajal ees nii öelda Eesti tuur. Pean tunnistama, et üldiselt oli autosõit nendel päevadel mõnus ja turvaline. Ma ei tea, kas sellele aitas kaasa peas olnud päkapikumüts või turvatoolis rahulikult magav laps, kuid ma tundsin ennast tõeliselt õnnelikuna.

Samas nägin ka huvitavaid vahejuhtumeid, millest tulenevalt soovin anda mõned elulised soovitused turvaliseks liikluseks.

Varu endale mõistlikult aega

Arvesta teeoludega – lumi, jää, vihm, pimedus

Hoia mõistlikku pikivahet. Seaduses sätestatud 3 sekundilise pikivahe eiramine lähendab sind eesmärgile (sihtkohale) maksimaalselt 2,5 sekundit. Mida saaks selle 2,5 sekundi varem kohalejõudmisega ette võtta? Olgem ausad, suurt ei midagi. Ei ole mõtet sõita järgneva auto sabas ilma möödasõidukavatsuseta

Vali enda jaoks sobiv ja turvaline kiirus. Kui selleks ei ole lubatud piirkiirus, siis jälgi ka tahavaatepeeglit ning paku sulle järelejõudnud sõidukile suunatulega möödasõiduvõimalust Juhul, kui sinust sõidab mööda teine auto, tegele rahulikult autojuhtimisega edasi, lase teisel juhil sooritada möödasõidumanööver

Ei ole mõtet lehvitada möödasõitvale autole (eriti siis, kui tavalise lahtise käega lehvituse asemel kasutad viisi, millest üks sõrm on üleval ja teised surutud peopessa)

Peateele pöörates ole kindel, et sa ei takista peateel liikujaid Juhul, kui teine liikleja näitab sulle erinevaid käemärke või soovib häirida sinu liiklemist nn agressiivsete sõiduvõtete kasutamisega – siis säilita rahu, mõtle millegi ilusa peale ning jätka oma sõitu. Samaga vastamine tekitab ainult konflikti

Kui sa oled liikluses jalakäijana pimedal ajal – kasuta helkurit, veel parem helkurvesti ja taskulampi ja arvesta alati, et autojuht ei pruugi sind märgata

Jalgratturina liikluses osaledes on mõistlik peale kohustusliku varustuse (esi ja tagatuli) kasutada lisaks ka helkurvesti ja kaitsekiivrit

Kindlasti ei tohi roolis olla väsinuna või alkoholijoobes! Kui kahtled endas, siis jäta parem sõit sõitmata.

Kui juhtud nägema politseipatrulli, saad kindlasti kontrollida oma tervislikku seisundit politsei indikaatorvahendi abil. Kahjuks saab seda teha ainult juhul, kui juhtud jalakäijana nägema vaba patrulli ning kindlasti ei saa patrulli endale peokohta kutsuda. Sellist teenust kahjuks politsei täna ei osuta.

Soovin, et sõidaksite teadmisega, et teete kõik endast oleneva hoidmaks ennast ja teisi liiklejaid. Leian, et juhul, kui me kõik oleme hoolivad nii iseenda, oma pereliikmete ja teiste liiklejate suhtes, siis ootab meid kõiki ees turvaline aastavahetus ning turvaline uus aasta. Hoolime üksteisest!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles