Millised raskused on tekkinud Simunas elavatel vanuritel

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Simuna rahvamaja.
Simuna rahvamaja. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

 Vanadel inimestel ilmnevad igasugused probleemid, eriti veel haigetel ja neil, kes elavad üksinda. Nad vajavad kellegi toetust ja abi, kuid ei ole ju võimalik kõigile määrata abistajat – nii peavadki nad oma muredega ise toime tulema.


Olen ka ise üksinda elav vanainimene ja sellepärast on minul samuti probleeme. Näiteks puudub meil kohapeal perearst. Tema võtab vastu Väike-Maarjas. Kuid sinna jõudmiseks peab olema isiklik auto või hea sõber, kes appi tuleb. Bussidega sinna sõites tuleb oodata tunde. Kõige halvem on oodata külmal ajal, sest bussijaama ju ei köeta. Eriti raskeks muudab see olukorra haigetel, kes peaks hoopis lamama.


Koos sidega kadus ka SEB pank. Nüüd peab pensioninatukeselgi järel käima Väike-Maarjas. Kuid olen isegi kahel korral eest leidnud suletud pangaautomaadi. Sel juhul tuleb ette võtta teekond Rakverre. On ka vanureid, kes ei olegi võimelised ronima mööda bussiastmeid.


Samuti pole meil apteeki, jälle sõida Väike-Maarjasse, mõne ravimi puudumisel edasi Rakverre. Vanainimesele on see teekond äärmiselt tülikas.


Ma ei tea küll, et Simunas elaksid halvemad või laisemad inimesed kui Väike-Maarjas, et kõik hüved on nende kasutada. Alles on jäetud vaid kirikule torn, ega tea, millal seegi rändab Väike-Maarjasse. Ometi elavad ka siin väga edasipüüdlikud inimesed. Üks nendest on näiteks hr Mart Pruul. Ei oska ette kujutada Simunat ilma temata. Kogu aeg on ta olnud oma rahva keskel, küll koosviibimistel, küll vanuritel abiks. Ta on võtnud oma õlgadele vanainimeste mured, püüdes leida kõikidele probleemidele jõukohase lahenduse. Alati võib julgelt tema poole pöörduda ja mitte kunagi ei jää ilma nõuandest ega abist. Igas väikeses maakonnas võiks olla selline inimene, siis leiaksid ka vanurid omale tuge ja pälviksid tähelepanu.


Nii me siis elame, püüame raskustega toime tulla, sest ega kõigil pole võimalik elada Väike-Maarjas, meie kodu on siin, Simunas.

Lugupidamisega Laine Turu
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles