Video Ebapärlikarbid kolivad Põlulast kodujõkke

Copy

Pisikeste ebapärlikarpide kolimine inkubaatorist kodujõkke pole lihtne ülesanne – RMK Põlula kalakasvanduses kahe millimeetri pikkuseks kasvanud loomakesed tuli enne üle lugeda ja asetada siis ühekaupa konteineritesse, kus nad elavad järgmised neli aastat.

Kunnar Klaas ja tema abilised Ivar Tallerman, Kristjan Tõnisson ning Katrin Kaldma alustasid Põlulas askeldamist kella 8.30 paiku. Nende eesmärk oli asetada 384 kuni kahe millimeetri pikkust noort ebapärlikarpi konteinerisse ja viia need ühte Lahemaa jõekesse, mis on viimane paik, kus ebapärlikarbid Eestis veel elavad.

Kodujões pole ebapärlikarbid paljunenud vähemalt viimased paarkümmend aastat. Vastsed küll sünnivad, kuid paraku ei jää nad ellu. RMK Põlula kalakasvanduses asuti mullu suvel loodusest püütud ebapärlikarbi pihtvastseid suureks kasvatama kunstlikes tingimustes ja täna viidi esimene seltskond loomakesi tagasi kodupaika.

​Videos on näha, kui väikesed noored ebapärlikarbid tegelikult on – arvutiekraanil on nende taustaks millimeeterpaber.

Kristjan Tõnisson ja Ivar Tallerman tagusid jõkke vaiad, mille külge kinnitasid konteinerid ebapärlikarpidega. Noorte limuste käekäigul hoiavad inimesed silma peal veel vähemalt viiel järgmisel aastal.

​Hommikul alanud kolimistöö lõppes alles kella 15 paiku. Loodetavasti jäävad ebapärlikarbid oma jões kõik ellu ja Eesti faunast see loomaliik ei hävine. Põlulas on alanud ka järgmise pihtvastsete seltskonna suureks kasvatamine.

ebapärlikarbid võivad elada väga vanaks – 1993. aastal määrati ühe Eestis elanud karbi vanuseks 134 aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles