Kundas käib võitlus uputava jõega

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kundalasi on abistamas käinud päästjad ja kohale toodi ka ekskavaator.
Kundalasi on abistamas käinud päästjad ja kohale toodi ka ekskavaator. Foto: Meelis Meilbaum

Pakane on Lääne-Virumaal mitmel pool paksu pahandust teinud, nii tõusis reedel Kunda jõgi üle kallaste.

Kui käre pakane kaanetab Kunda jõe, otsib vesi endale teed jää peal, külmudes omakorda ja nii ummistab jää jõesängi ning vesi leiab tee mujale.

"Meil ei ole vesi varem majadesse tulnud või majade juurde. Õnneks meil toas veel ei ole praegu vett, aga õued on kõik vee all. Me ei oskagi praegu midagi ette võtta, oleme praegu nii nõutud. Õnneks täna hakkas asi liikuma, pärast suurt pahandamist ja võimudega läbirääkimist, aga maavanem oli kena ja tuli täna ise ka kohale," rääkis Sadama tee 5 elav Helbe Tull "Aktuaalsele kaamerale".

Enne kui kriisikomisjon kokku tuli, hakkasid elanikud ise väiksemaid päästetöid tegema, näiteks truupe jääst puhtaks tegema. Inimesed kardavad, et jää ja vesi panevad tee kinni, siis ei saa poodi, kooli ega tööle.

"Hirm on, sest meie ei saa ju välja enam, kui see kõik jäässe läheb. Meil on siin koolilapsi, kes peavad kooli jõudma, me peame endale toitu poest saama ja kui me enam autoga välja ei saa, siis on see täielik katastroof. See ei ole üldse naljakas," kirjeldas Tull.

Sadama tee elanike arvates oleks Kunda linnavõimud pidanud veeõnnetusele kiiremini reageerima ja alustama päästetöid juba reedel, kohe kui nende käest abi küsiti.

Laupäeval kutsuti kokku ka Kunda linna kriisikomisjon.

Kohale telliti rasketehnika, päästetöödele kaasati inimesi Kirde kaitseringkonna pioneerpataljonist. 4. veebruari hilisõhtuks suudeti suuremas osas majade juurde vee juurdevool peatada ja ka osaliselt ära suunata. Tööd jätkuvad ka pühapäeval.

Kunda linnapea Riina Sooäär ütles, et õhtupimedas ei olnud võimalik vett ära juhtima hakata. Päästetööd algasid laupäeva hommikul. Praegu on vesi juhitud majadest eemale, jõe vasakkaldal asuvale luhale.

Vinni vallas oli ööl vastu laupäeva aga kahel korral ulatuslikum voolukatkestus. Vinni vallavanem Toomas Väinaste ütles, et mõlemal korral oli tegemist kõrgepingeliini rikkega.

"Katlamajad jäid seetõttu samuti seisma, aga õnneks midagi hullemat ei juhtunud," ütles Väinaste.

Radiaatorid jahtusid keskküttega majades siiski omajagu maha, sest laupäeva hommikupoolikul rääkis Väinaste, et veetemperatuur küttetrassides on tõusnud 45 kraadini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles