1989 Pajusti ja Vinni vahel avati koolimaja

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Vinni-Pajusti koolimaja avati kaks korda. Täitsa valmis hoonesse said lapsed õppima asuda 1989. aasta 1. septembril.
Vinni-Pajusti koolimaja avati kaks korda. Täitsa valmis hoonesse said lapsed õppima asuda 1989. aasta 1. septembril. Foto: Marianne Loorents

Küll see Edgar Savisaar jõudis tol ajal palju: tema lõikas 1. septembril 1989 läbi ka uhiuue Vinni-Pajusti keskkoolihoone lindi. Tõsisema töö olid ära teinud muidugi toonaste põllumajandusettevõtete juhid Arvi Toome ja Juhan Ratnik ning suurima vaeva nägijad Heino Kallaste ja Jüri Vanajuur.

Kui nüüd faktitruu olla, siis tegelikult avati Vinni-Pajusti keskkool 1988. aastal. Aga siis said lapsed õppida vaid pooles majas, sest teist poolt alles ehitati. Seega on Vinni-Pajusti koolil kaks avamispidu.

Keskkooli moodustamine ja ehitamine kahe naa­ber­aleviku vahele tähendas tol ajal parajat bürokraatia­kadalipu läbimist. Praegu peame Vinni ja Pajusti kogukonda sisuliselt üheks – ja seda kindlasti ka tänu ühisele koolile –, kuid toona olid Vinni sovhoos keskusega Vinnis ja Vilde kolhoos keskusega Pajustis kaks täiesti erinevat ühismajandit, mis tahes või tahtmata omavahel ka konkureerisid. Aga just tänu majandite panusele, nii raha kui ka tööjõuga, koolimaja lõpuks valmis sai.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles