Juhtkiri: Venemaal muutusteta

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin kogus presidendivalimistel 63 protsenti häältest.
Vladimir Putin kogus presidendivalimistel 63 protsenti häältest. Foto: Reuters

Venemaa presidendivalimistel saavutas ettearvatult võidu Vladimir Putin.



See tulemus oli isegi igavam ja ettearvatavam kui Ott Leplandi laulu pääsemine Eurovisionile Eestit esindama. Venemaa valimiste puhul on räägitud nii võltsimistest kui ka sellest, et tegelikult pääsesid temaga valimisvõitluses kandideerima hästi valitud vastased, kellel polnudki potentsiaali Putinit võita.

Vaadates uudistesaadete vahendusel valijate meelsust valimisjaoskondades, kas või siinsamas Eestis, siis enamik küsitletutest väitis, et andis oma hääle Putinile.

Ilmselt oleks ta valimised võitnud ka ilma igasuguste vassimisteta, kuid kõige enam kartis Putini meeskond presidendivalimiste kandumist teise vooru, mis oleks andud põhjust suuremaks vastupanuks ja protestilaineks.

Krasnodari territoriaalses valimiskomisjonis Zapadnaja valimisi jälginud Andres Herkeli sõnul saatis kõige muljetavaldavam edu valimiste favoriiti kinnistes meditsiiniasutustes. Suurim edu oli Putinil psühhiaatriahaiglas nr 1, kus 283st inimesest hääletas tema poolt 239 (85%). Sarnane tendents avaldus ka teistes kinnistes meditsiiniasutustes – sõjaveteranide haiglas ja lastehaiglas. Mitmes tavajaoskonnas seevastu jäi Putini toetus alla 50 protsendi.

Herkeli sõnul on kahtlemata  tegemist väga naljaka, et mitte öelda mõtlemapaneva faktiga.

Toomas Hendrik Ilves saatis eile presidendile kohaselt Vladimir Putinile neutraalse õnnitluskirja Venemaa Föderatsiooni presidendiks valimise puhul.

“Soovin Teile jõudu ja edu demokraatliku ja modernse riigi ehitamisel. Kogu Venemaa rahvale soovin aga rahumeelset ja edukat tulevikku. Just sellises tulevikus saavad 21. sajandile vääriliselt areneda ka Eesti ja Venemaa suhted, teineteise valikuid aktsepteerivate naabrite suhted,” kirjutas Eesti president.

Moskvas on valimisrikkumised juba esile kutsunud mitu protestimiitingut. Kui suureks protest kasvab ja kui palju presidendiks valitud kuuest aastast õnnestub Putinil troonil püsida, seda näitab tulevik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles