Kel häält ja julgust, saab kandideerida "Kodulaulu" solistiks noorte laulupeol

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Laulupeol solistina esinemine on tõsine väljakutse.
Laulupeol solistina esinemine on tõsine väljakutse. Foto: Erik Prozes

XIII noorte laulupeo kunstiline toimkond otsib konkursiga mees- ja naishäält "Kodulaulu" solistideks. Olav Ehala ja Juhan Viidingu kirjutatud "Kodulaul" kõlab segakooride repertuaaris, kuid solistide valikul pole koori kuulumine määrava tähtsusega. Konkursile on oodatud kõik julged mees- ja naissolistid vanuses 14–26 aastat.

Laulus kuuluvad solistidele salmiosad. "Kodulaulu" dirigent Markus Leppoja rõhutas, et valik tehakse tervikmulje põhjal. "Kõige rohkem soovime näha siirast ja vaba laulu, mis laseb sõnade mõttel kuulajani jõuda. Kandideerida võivad ka need, kes kooris ei laula. Hindame kõigi puhul ühtviisi avatust ja musikaalsust ning hääle sobivust," rääkis ta.

Tehniliselt poolelt juhib Leppoja tähelepanu sellele, et ta sooviks kuulda salme laulupeol originaalrütmiga, mis mõnevõrra erineb sellest, mida oleme näiteks "Nukitsamehe" filmist harjunud mäletama.

Segakooride lauljatel on see juba laulupeo noodi järgi selgeks õpitud. Neil, kes tahaksid osalemiseks kasutada salvestiste abi, palub ta kuulata ka Eesti Filharmoonia Kammerkoori salvestist, mille leiab XIII noorte laulu- ja tantsupeo kodulehelt. Osalejate alajaotuses "Segakoorid" on olemas ka "Kodulaul" ja selle häälepartiid.

Sellegipoolest ei välista veidi teistsuguse rütmiga laulmine Leppoja sõnul hea kandidaadi võimalust lõppvooru jõuda. "Kõige rohkem tuleks mõelda laulu sõnumile ja enda rollile selle edastajana. Tehnilised nüansid saame ka proovides korda teha."

Solistidel tuleb videos esitada kõik kolm salmi, mida rohkem kui üks solist laulupeol laulab, aga mis annab hindamiskomisjonile võimaluse kandideerija häälega paremini tuttavaks saada. Esitus võib olla a cappella või saatega, peaasi, et "Kodulaul" oleks samas helistikus kui laulupeo kavas.

Osalemiseks tuleb salvestada video oma etteastest ning laadida see YouTube‘i. Link (soovi korral mitteavalik) saata hiljemalt 8. mail kell 23.59 aadressil mleppoja@gmail.com. E-kirja tuleks kindlasti kirjutada esineja nimi, vanus ja kontaktandmed.

Videot võib üles võtta mobiiltelefoni kaameraga, kuid arvestama peaks kvaliteediga. "Nii heli kui ka pilt peaks korralikult meieni jõudma," ütles Leppoja.

Edasipääsenud kutsutakse konkursi lõppvooru, mis toimub 16. mail Tallinnas.

XIII noorte laulu- ja tantsupidu "Püha on maa" leiab aset 30. juunist kuni 2. juulini 2023 Tallinnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles