Meenutus: Jüri Variste – eesti koorikultuuri suurkuju

Copy
Jüri Variste.
Jüri Variste. Foto: Eesti Ajaloomuuseum

Professor Jüri Variste nimi on aastakümnete jooksul kõlanud Eesti Raadios, televisioonis, kontserdisaalides, laulupäevadel ja üldlaulupidudel. Kontserdimatkad, kunstidekaadid, festivalid ja konkursid viisid teda oma kooridega paljudesse riikidesse, näiteks käis ta 1966. aasta augustis Debreceni rahvusvahelisel koorifestivalil Ungaris, kus Eesti Koorijuhtide Segakoor saavutas kulddiplomi.

Jüri Variste sündis 10. oktoobril 1907 Virumaal Vohnja vallas Kõrvekülas kooliõpetaja perekonnas. Alghariduse sai ta oma isa juures, kes andis ka esimest õpetust orelimängus. Esimese koorikogemuse nii lauljana kui ka juhatajana sai ta isa asutatud Vohnja Segakoori juures, mida hiljem juhatas Rakvere tunnustatud muusikamees Jaan Pakk ning tema järel ka Jüri Variste. 1920 astus Jüri Variste Tapa gümnaasiumi, mille lõpetamise järel sai temast Tartu ülikooli filosoofiateaduskonna inglise keele, maailmakirjanduse ja filosoofia eriala üliõpilane. Paralleelselt ülikooliga õppis ta Tartu kõrgemas muusikakoolis ja laulis Tartu Ülikooli Meeskooris. Ülikooli lõpetamise järel töötas ta üheksa aasta jooksul inglise keele õpetajana mitmes Tallinna gümnaasiumis.

Gustav Ernesaksa soovitusel astus Jüri Variste Tallinna konservatooriumi, mille lõpetas 1941. aastal koolimuusika erialal. See määras lõplikult Jüri Variste töö- ja elukäigu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles