Nädala kaja: mida külvad ...

Inna Grünfeldt
, ajakirjanik
Copy
Inna Grünfeldt.
Inna Grünfeldt. Foto: Ain Liiva

Mida külvad, seda lõikad, ütleb vanasõna. «Käidi ja külvati varjude seemneid, sest valgus hakkas võrsuma,» on kirjutanud Artur Alliksaar. Mis tärkab ja puhkeb õide sel suvesooja ja kevadkõledust jaganud nädalal külvatust, saame näha, kui suur suvi, mida kõik kevadväsinutena ootame, kätte jõuab. Aga ilus on ka esimeste võrsete loomise ja pungade puhkemise aeg, kui võtta mahti märgata.

Nädala jooksul läks mõttepinnasesse mõnesuguseid seemneid. Külvati küsimusi, mille vastused selguvad ajapikku, aga hingepeenrasse saputati ka lähenevate sündmuste ootuselevust. Missuguseks kujuneb Rakvere Kastani puiestee tulevik, mis saab jalgpallhalli saagast, kus jookseb eetiline piir volikogus hääletamisel ja kas Käsmu küla kukub merre või mitte, saab selgeks, kui aeg küps.

Teatriseemned, mida Baltoscandali juhid külvasid Triinu lasteaias, võrsuvad ühtpidi kiiresti, teisalt võib viljadeni minna üksjagu aega. Esimest korda kava koguperelavastustega rikastanud rahvusvaheline etenduskunstide festival Baltoscandal võib juba paari kuu pärast näha puhkevaid õisi, kui mudilased saabuvad etendustele koos vanemate ja vanavanematega.

Pikemas perspektiivis nopitakse vilju ehk alles aasta(kümne)te pärast, kui mõnest tänasest lasteaiapõnnist on nähtud lavastuste tõukel saanud suurepärane näitleja, põneva käekirjaga lavastaja, teatrist kirjutaja või kogu eluks pühendunud teatrisõber. Teinekord avaneb pilk seemne imeväe nägemiseks alles suures tagasivaates, kui äsja lahkunud teatrihiiule Jaan Toomingale mõelda.

«Ei ole mõttetult elatud aegu./Mõte ei pruugigi selguda praegu,» kui veel tsiteerida Artur Alliksaart, kellest kõnelevast lavastusest «Sada grammi taevasina» kirjutanud Rakvere piiga tunnistas teater Vanemuine sel nädalal koolinoorte konkursi ​«Arukas arvustaja 2024» arukaimaks arvustajaks.

Tarkuseseemneid puistas ka muusikakonkurss Suvesaund, mille eelüritusel «Muusika taga» vesteldi Elisa­beth Tiffany Lepiku, Sixten Leemetsa ja Tuuli Pruuliga muusika tegemisest ning muusikuks olemisest. Neid vilju mekime juba juunis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles