Tervis: Maailm tähistab neljapäeval neerupäeva

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hemodialüüsiaparaat on hädavajalik ellujäämiseks, kui neerud üles ütlevad.
Hemodialüüsiaparaat on hädavajalik ellujäämiseks, kui neerud üles ütlevad. Foto: Erakogu

Neerud kui inimese organismi filtrid puhastavad verd, filtreerides välja jääkained ja reguleerides keha vedeliku tasakaalu. Põhja-Eesti regionaalhaigla dialüüsi ja nefroloofia osakonna juhataja dr. Merike Luman selgitab neerukahjustuste tagamaid.


12. märtsil tähistatakse ülemaailmset neerupäeva. Miks tähistatakse sellist päeva ja kust see alguse on saanud? Millele tahetakse neerupäeva tähistamisega tähelepanu juhtida?

9. märtsil 2006 tähistati esimest korda ülemaailmset neerupäeva, et pöörata suuremat tähelepanu neeruhaiguste sagenemisele kogu maailmas.

Ülemaailmse neerupäeva algatajad on Rahvusvaheline Nefroloogide Selts (International Society of Nephrology) ja Rahvusvaheline Neerufondide Föderatsioon (International Federation of Kidney Foundations), kes tegid ettepaneku hakata tähistama seda päeva iga aasta märtsi teisel neljapäeval ja nii on see siiani toimunud.

Tänavuse aasta neerupäeval räägitakse kõrge vererõhu ja neerude seosest. Eestis on palju hüpertensiooni ehk kõrge vererõhuga haigeid, seega puudutab teema paljusid, kuid tihtipeale ei teadvustata, et kõrge vererõhk ka neerusid kahjustab. Miks kahjustab, kuidas ja millised tagajärjed võivad sellel olla?

Kõrge vererõhk kahjustab veresooni organismis ja nii ka neeruveresooni, lisaks tõuseb rõhk neeru töötavate osakeste ehk päsmakeste sees ja aja jooksul tekitab see nende kärbumise. Aastaid kestva ravimata või halvasti ravitud vererõhuga haigetel võib välja kujuneda krooniline neerupuudulikkus ja selle süvenemisel neeruasendusravi vajadus, st haigel on vaja kas dialüüsravi või neerusiirdamist.

Kui kaugele peab olema arenenud kõrgvererõhutõbi, et see neere hakkaks kahjustama?

See on väga individuaalne ja oleneb paljuski kaasa sündinud soodumusest. Mõnel kahjustuvad neerud kõrgvererõhutõve algfaasis ja haigus süveneb kiiresti, mõnel jälle kahjustuvad alles aastate jooksul ja kahjustuse, kaasa arvatud neerupuudulikkuse areng on aeglasem. Selle kindlaks tegemiseks aga tuleb arstil lasta teha uriini ja vere analüüs.

Kõrge vererõhuga haigetel on kindlasti oluline hoida vererõhk normis, on ka vererõhuravimid, mis peale vererõhu langetamise ravivad neere, st aeglustavad neerukahjustuse arengut.

Sageli arvavad inimesed, kes peavad võtma vererõhu ravimiseks mitut ravimit, et nii palju ravimeid kindlasti kahjustab neere. Tegelikult on vastupidi - kõrge vererõhk kahjustab neid kindlasti ja nagu juba ütlesin, on vererõhuravimeid, mis neerukahjustust hoopis aeglustavad.

Kuna kõik ravimid ei sobi kõigile, siis on see kindlasti arsti otsustada, millist ravimit konkreetne haige vajab. Iga inimese individuaalsust arvestades võtab sobiva ravimikombinatsiooni leidmine vahel päris palju aega ja nõuab tiheda koostöö tegemist eelkõige perearstiga.

Kuid üks mis kindel, et halvasti ravitud vererõhk, st kui ravimitega ei viida vererõhku normi, kahjustab neerusid alati tohutult rohkem kui ravimitega normis hoitud vererõhk.

Milliste sümptomite esinemisel võib kahtlustada, et neerud on kahjustatud?

Kõrgest vererõhust, suhkruhaigusest või ka mõnest neeruhaigusest tingitud neerukahjustus ei tekitagi sageli enne mingeid sümptomeid, kui välja on kujunenud raske neerupuudulikkus, mistõttu on neerukahjustuse diagnoosimise aluseks ikka uriini ja vere analüüs.

Kuidas neerukahjustus diagnoositakse?
Neeruhaiguse diagnoosimiseks on kõigepealt vajalik ikka uriini analüüs. Ja eriti valgu leidumine selles ka väga väikeses koguses viitab neerukahjustusele. Edasi on juba tarvis täpsemaid vereanalüüse, nagu kreatiniini väärtus veres, mille alusel hinnatakse neerufunktsiooni (kreatiniini kliirensit).

Mida peavad teadma need inimesed, kellel on diagnoositud neerukahjustus? Kas tuleb millestki hoiduda, valida hoolikamalt sööki-jooki jne?

Kui on tegemist kõrge vererõhuga, tuleb kindlasti tarvitada vähem soola, sest keedusool tõstab vererõhku. Ja kui on neerukahjustus lisaks, siis soodustab see ka vedeliku peetust organismis ning tursete teket.

Tänapäeval kasutatakse palju valmistoitu, aga poest ostetud toitudele on nende säilimiseks hulgaliselt soola lisatud.

Seetõttu tuleks toidud ikka ise valmistada ja teha need võimalikult magedad. Juba neerupuudulikkuse korral on dieedil suur tähtsus, aga igal konkreetsel juhul on vajalik arsti konsultatsioon.

Mis haigused peale kõrge vererõhu võivad neerukahjustusi tekitada?


Üks tänapäeval järjest rohkem esinev haigus - suhkruhaigus - on kindlasti oluline neerukahjustuse ja neerupuudulikkuse tekitaja. Ja loomulikult neeruhaigused ise, nagu krooniline neerupõletik (glomerulonefriit) ja neeruvaagnapõletik ning kaasasündinud neeruhaigused.

Millega tegeldakse dialüüsikabinetis?

Seal tehakse kroonilist hemodialüüsravi haigetele, kelle neerud enam kas üldse või peaaegu üldse ei tööta. Haiged peavad käima dialüüsikabinetis kolm-neli korda nädalas korraga 4-5 tundi.

Aparaadi ja spetsiaalse filtri - dialüsaatori abil puhastatakse nende veri jääkainetest, mida neerud ise ei ole enam võimelised organismist välja viima.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles