Erivajadustega lastele haridusvõimalusi napib

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erivajadusega lapsed vajavad rohkem tähelepanu ja kannatlikkust nii vanematelt kui pedagoogidelt. Kõrvalist abi vajavad nad enamasti kogu elu.
Erivajadusega lapsed vajavad rohkem tähelepanu ja kannatlikkust nii vanematelt kui pedagoogidelt. Kõrvalist abi vajavad nad enamasti kogu elu. Foto: Lauri Kulpsoo/Postimees

Tapa puuetega laste vanemate ühenduse initsiatiivil toimus infopäev maakonna erivajaduste­ga laste vanematele ja sotsiaal­valdkonna ametnikele, et arutada probleeme ja jagada infot.


Paar aastat Tapal tegutsenud erivajadustega laste vanemate ühenduse Mesi­lind eestvedaja Kersti Suun-Deket on võt­nud oma eesmärgiks korraldada kogu Lääne-Viru puuetega laste­ga kokkupuutuvatele inimestele infopäevi.


"Minu probleemid on sageli ka teiste probleemid ja palju ker­gem on, kui neid üksteisega jagada," ütles Kersti Suun-Deket, kel kavas muu­ta temaatilised infopäevad regulaarseks.

"Paljud ametnikud arvavad, et lapsevanem ootab raha, kuid enamasti ei taheta raha, vaid võimalusi ja teenuseid. Näiteks meie MTÜ osutab tugigrupiteenust ja selle vastu on Tapa vallas väga suur huvi," kõneles Suun-Deket.

Kutse- ja huviharidus

Erivajadustega mudilastele on Lääne-Virumaal üks lasteaiarühm, mis tegutseb Rakvere lasteaias Triin 1976. aas­tast. Eripedagoog Maivi Kaljuvee rääkis, et praegu käib Äpu rühmas seitse kergemas ja mõõdukas astmes vaimse alaarenguga last. Kaljuvee rõhutas, et ollak­se osa kogu lasteaia kollektiivist, ühiselt mängitakse õues ja käiakse üritustel.

Lääne-Viru maavalitsuse haridusosa­konna juhataja Marge Lepiku sõnul maa­valitsus enam erikoole ei halda ja tema puutub selle valdkonnaga kokku vaid eri­vajadustega laste nõustamiskomisjoni tööd korraldades.

Eelmisel õppeaastal oli Lääne-Virumaal 1815 erivajaduse­ga õpilast, neist ligi 300 õppisid erikoolides.
Maavalitsuse poole pöörduvate lapsevanemate seas on Lepiku ütlusel neid, kes kaebavad mõne kooli vas­tu­võtu- või keskkonnatingimuste peale.

"Kui ühte lii­ki erivajadusega lapsi on koo­lis palju, leitakse lahendus, aga kui on üksikuid, siis probleem jääb," lausus Leppik ja tõi näiteks, et kui te­gu on allergilise lapse­ga, ei ole üldjuhul võimalik talle sobivat klassiruumi kohandada.

"Liikumispuue ei tohiks tänapäeval koolis probleemiks olla, aga sa­geli on. Ja et tegu on ühe-kahe lapsega, lahendab kohalik oma­valit­sus probleemi poolikult - laps pan­nakse näiteks koduõppele, mis tekitab aga suhtlemisprobleeme," rääkis Lepik.

Üks võimalus põhihariduse omandamiseks on erivajadustega lastel Rakvere Lille koolis.

"Põhiline mure on, mis saab edasi neist lastest, kes meie kooli lõpetavad," sõnas kooli juhataja Kaja Kangur ja lisas, et üha suuremat huvi tuntakse nende majas tegutseva MTÜ Kirilill päevakeskuse vastu, mis on mõeldud psüühilise erivajadusega täiskasvanutele - ka Lille kooli vilistlasi on klientide seas palju.

"Kõige enam minnakse Lääne-Virumaalt õppima Astangu kutserehabilitatsiooni keskusesse. Kuigi lapsevanemad tahaksid muidugi saata lapse oma maakonda," märkis Marge Lepik.

Lääne-Virumaal erivajadustega noor­tele kutseõppevõimalusi napib, vaid Väike-Maar­ja õppekeskuses on võimalik põhihariduse baasil lihtsustatud õppekava alusel õppida kokaks ja puhastusteenindajaks. Maakonnast kaugemale minnakse lihtsustatud põhihariduse baasil kutseharidust omandama ka Vana-Vigala tehnika- ja teeninduskooli.

Huviharidusvaldkonnas puudub ekst­ra õpperühm erivajadustega lastele, küll on mõningaid lapsi maakonnas võetud muusika- ja kunstikoolidesse.

Rakveres tegutseva tantsu- ja kunstikooli Athena juhataja Marika Vernik nentis, et huvikooli õpetajal pole eriettevalmistust, tegelemaks erivajadustega lastega, kes paratamatult vajavad rohkem tähelepanu. "Erandid on alati - praegugi õpib meil kaks erivajadustega last," lisas Vernik.

Infoportaal

Kersti Suun-Deket on loomas infoportaali erivajadustega laste vanematele, mis on ühtlasi tema magistritöö teema Tallinna ülikoolis. Veebileht www.erilinelaps.ee on tänaseks registreeritud ja see on plaanis töökorda saada uue aasta algusest.

"Infot erivajadustega laste kohta liigub vähe, see portaal aitaks suhelda, rääkida oma kogemustest ja teadmistest nii ametnikel kui lapsevanematel. Kavas on sinna panna seadusemuudatused, uued määrused, koolitusvõimalused vanematele, lasteüritused, info laste õppimisvõimaluste kohta," rääkis Suun-Deket.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles