Juhtkiri: Märgakem tegijaid

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Inimene vajab tunnustust ja tema töö hindamist. Praegusel majanduslikult raskel ja keerulisel ajal on iga tubli ettevõtmine seda väärtuslikum, sest kinnitab usku paremasse homsesse.

Tänaste tegude mõjud kanduvad tulevikku. Tublides tegudes peegeldub optimism, mis nakatab kõrvaltvaatajaidki ja paneb tegutsema.

Nii mõneski peres on vanaaastaõhtul, kui uus kohe ukse ees, kombeks pidulauas eelmine aasta kokku võtta: mis on lõppeval aastal tehtud, mis juhtunud ja mis oluli­ne.

Nende asjade ja tegude seas on sel­li­seid, mis nõudnud rahalisi väljaminekuid, ning seesuguseid, mil­le taga inimeste enda suur taht­mine ja pingutus. Sa­geli käivadki need käsikäes.

Nõnda ei ole see üksnes peres, vaid mujalgi, näiteks ühes maakonnas. Kui vaadata eelmistel aastatel tunnustatud tegusid, siis ei oleks meil suure tahtmiseta ei veekeskust, punk laulupidu ega meeste tantsupidu, muidugi poleks neid ka rahata teha saanud.

Aga raha üksi ei tee midagi. Ja kui raha pole, siis tahtmine ei kao. Küllap leiab igast omavalitsusest inimesi ja tegusid, mida välja tuua. Ja mõõdupuuks ei pea ega tohigi olla raha.

Ehk just nüüd ongi õige aeg tunnustada inimesi, kes ka raskel ajal tegutsevad ja kogukonda panustavad ega ela ainult parema aja ootuses.

Sellel aastal on hakkamasaamisega raskusi olnud ilmselt paljudel, kuid mis on aasta 2009 tegu?

Erinevaid tegusid on väga raske sama kaaluga kaaluda. Tegijate jaoks on kõige tähtsam ikka see, mille nad ise korda saatsid või ellu kutsusid.

Mõni tegu võib olla aga nii suur ja hoomamatu, et seda on isegi raske märgata.


Mõelgem, millised on need teod, mis jää­vad ilmestama, iseloomustama ja meenutama Lääne-Virumaa 2009. aastat.

Ja olgem aktiivsed tegijaid märkama ning nende tegusid kiitma.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles