Riik lõpetab kõigi uue gripi juhtude laboratoorse uurimise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajavahemikus 26. veebruarist 4. märtsini pöördus Eestis ülemiste hingamisteede viirusnakkuste tõttu arstide poole 7493 inimest.
Ajavahemikus 26. veebruarist 4. märtsini pöördus Eestis ülemiste hingamisteede viirusnakkuste tõttu arstide poole 7493 inimest. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tervisekaitseinspektsioon lõpetab kõigi uue gripi A(H1N1) kahtluste laboratoorse uurimise ning edaspidi hakkavad osasid haigestumisjuhte diagnoosima arstid.

"Kõiki haigusjuhte ei kontrollita enam laboratoorselt, kuna uude grippi haigestumiste arv on ületanud maagilise saja piiri," ütles sotsiaalministeeriumi asekantsler Ivi Normet esmaspäeval.

Ta rõhutas, et gripijuhtude laboratoorne uurimine päris ära ei lõpe, kuid osasid juhtumeid hakkavad labori asemel diagnoosima arstid.

Normet kinnitas, et riigil on olemas varu gripiravimit, millest piisaks 10.000 inimese ravimiseks. "Oleme valmis väga massilise haigestumise puhuks," kinnitas ta.
Normeti kinnitusel allub ka uue gripi viirus tavalistele gripiravimitele.

Normet märkis, et ka uue gripi puhul on sarnaselt igal aastal gripihooajal esinevate teiste viirustüvedega haigestumised erineva raskusastmega ning 90 protsendil juhtudest põevad inimesed haiguse niiöelda "jala pealt" läbi.

"Ka seni Eestis avastatud uude grippi haigestunud on seni haiglasse paigutatud mitte meditsiinilistel põhjustel vaid eelkõige selleks, et vältida haiguse levikut," lausus Normet.

Normeti sõnul võib prognoosida, et algaval gripihooajal on Eestis valdav A(H1N1) viirustüvi ning muid tavapäraselt gripihooajal esinevaid A- ja B-viirustüvesid esineb selle võrra vähem. "Teised tüved asenduvad algaval hooajal seagripi tüvega," lausus Normet.

Samas ei ole tema kinnitusel paanikaks mingit põhjust. Ta märkis, et tavaliselt saab Eestis igal aastal laboratoorse kinnituse 1000-3000 gripi juhtu ning tegelikult haigestub grippi tõenäoliselt igal aastal kümneid tuhandeid inimesi.

Normet lisas, et igal aastal sureb Eestis gripitüsistustesse 30-60 inimest.

Uue gripi vaktsiin jõuab Eestisse lähiajal. Normeti sõnul ei ole Eesti vaktsiini hankimisega venitanud, kuna A(H1N1) viiruse vaktsiin sai turul kättesaadavaks alles septembri lõpus.

Eestis on alates maist uude grippi haigestunud 133 inimest. Lätis nõudis uus gripp esmaspäeval esimese inimelu. Soomes on uude grippi surnud kolm inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles