Rakvere linn tahab autopargilt kokku hoida

Andres Pulver
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere linnavalitsusel kulub 20 auto ülalpidamiseks aastas ligi 1,75 miljonit krooni.
Rakvere linnavalitsusel kulub 20 auto ülalpidamiseks aastas ligi 1,75 miljonit krooni. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Rakvere linna autoparki kuulub 20 autot, millest üheksat kasutavad linnaametnikud, ülejäänud on kasutuses linna allasutustes. Eelmisel aastal kulus autode ülalpidamisele ligi 1,75 miljonit krooni.


Rakvere linnavolikogu majanduskomisjon andis linnavalitsusele selgelt märku, et eelarvekärbete taustal on vaja oluliselt vähendada ka linna autopargi ülalpidamisele tehtavaid kulusid. “Vähemalt 15% peaksid autodele tehtavad kulud vähenema,” sõnas majanduskomisjoni esimees Rainer Miltop.

Miltopi arvates oleks üks kokkuhoiuvõimalus seegi, kui soetada autosid nii, et neid hooldataks Rakveres, mitte aga Tallinnas või Jõhvis. “Kindlasti tuleks pöörata tähelepanu ka auto kvaliteedile ja garantiiaja pikkusele,” lisas Miltop.

Spordikeskus koondab auto

Rakvere linnavolikogu liige Marti Kuusik arvas, et linnavalitsus võiks mõelda autode hinnaklassi muutmisele. “Võib osta odavamaid või vähema hulga lisavarustusega autosid,” selgitas ta.

Päris kiiresti ümberkorraldused Kuusiku hinnangul toimuda ei saa, sest arukas on oodata ära praeguste liisingulepingute lõppemine. “Siis tuleks aga hoolega kaaluda, kas on mõistlik lepingut jätkata või võtta uus ja odavam auto,” lausus Kuusik.

“Ja kindlasti tuleks hoolikalt läbi mõelda autode ühiskasutus ja võtta suund tarbesõidukitele,” lisas ta.

Tarbesõidukite kasuks on juba otsustanud Rakvere spordikeskus, kus mullu oli kolm autot, mille liisingulepingud lõppesid tänavu mais.

Spordikeskuse direktor Erich Petrovits sõidab praegu veel Fiat Cromaga, mille eest tasuti mullu 6135 krooni kuus, tema asetäitja Allan Jaakus roolib Fiat Bravot (4377 krooni kuus) ja Rahu halli administraator Rein Eenmäe liigub Fiat Doblòga (3428 krooni kuus).

“Vaatasime oma kulud üle ja leidsime, et saame asjad aetud kahe autoga,” rääkis Erich Petrovits, kelle sõnul saab spordikeskus peagi oma kasutusse kaks Škoda tarbesõidukit.

“Aastane kokkuhoid liisingumak­setelt ja hoolduskuludelt peaks olema vähemalt 70 000 krooni, lisaks väheneb autode arvu vähenedes ka kütusekulu,” lausus spordikeskuse direktor.

Rakvere spordikeskus kulutas eelmisel aastal autodele ligi veerandi Rakvere linna autokuludest ehk peaaegu 406 000 krooni.

Rakvere linnapea Rannar Vassiljev lubas, et linnavalitsus kärbib sel aastal transpordile tehtavaid kulutusi oluliselt.

“On vähendatud kasutatavate autode hulka ja uute autode liisimise asemel on liisitud juba kasutuses olevaid,” rääkis ta.

Ka linnapea ise jätkab sügisel lepingu lõppedes kolme aasta vanuse sõiduki kasutamist, mis tähendab liisingumakse vähenemist.

Kroonid kokku

Linnapea Rannar Vassiljevi ametiauto on Toyota Avensis, mille liisingumakse suurus oli mullu 6744 krooni kuus. Abilinnapea Kairit Pihlaku Peugeot 407 liising lõpeb juba juuli keskel, selle sõiduki eest on tasutud 5829 krooni kuus. Abilinnapea Ain Suurkaevu sõiduk on Peugeot 406 (liisingumakse mullu 3498 krooni kuus).

Volikogu esimehe Mihkel Juhkami Peugeot 407 liisingumakse oli eelmisel aastal kuus 3669 krooni.
Linnavalitsuse ehitusinsener Marianne Klopets ja projektijuht Kristi Torm kasutavad sõiduautot Renault Mégane, mille eest tasuti mullu 5291 krooni liisingumakset kuus. Kahe peale on auto ka haljastusinsener Anu Kivil ja linnakunstnik Jule Käenil, kes sõidavad Peugeot Partneriga, mille liisingumakse oli möödunud aastal 2807 krooni kuus.

Linnavalitsuse majandusspetsialisti Margit Tiidemaa ametiauto on Volkswagen Golf, mille igakuine liisingumakse oli 2009. aastal 3713 krooni.

Teedeinsener Lennart Korbe Peugeot 307 ja keskkonnainsener Jüri Eljase Peugeot 206 on linna omandis ja nende eest liisingumakseid maksta pole vaja nagu ka Rakvere gümnaasiumi majandusjuhataja Alev Männiku Peugeot Partneri ja Rakvere kodutute loomade varjupaiga töötaja Hannes Veeru Peugeot Experdi eest.

Liisitud autodega sõidavad veel Rakvere gümnaasiumi direktor Aivar Part (Peugeot 307, 3712 krooni kuus), reaalgümnaasiumi direktor Martti Marksoo (Renault Mégane, 4920 krooni kuus) ja raamatukogu majandusjuhataja Peeter Kruutmann (Peugeot Partner, 2179 krooni kuus).

Liisitud on ka sotsiaalabikeskuse väikebuss, mille liisingumakse oli 2009. aastal pisut üle 4000 krooni kuus, ning Rakvere muusikakooli Fiat Punto Grande, mille eest maksti mullu liisinguks 3552 krooni kuus.

Kokku kulus 2009. aastal liisingumakseteks 813 056 krooni, lisaks veel 126 194 krooni liikluskindlustuseks ja kaskokindlustuseks.

Kütusele läks eelmisel aastal 553 519 krooni. Linnapea puhul on kütuselimiidiks kehtestatud 2500 krooni kuus, abilinnapead saavad kuus kasutada kütust 2200 krooni eest, teiste puhul on limiit väiksem.

Veidi üle veerand miljoni krooni kulus eelmisel aastal autode hooldusele ja remondile.

Rakvere linnavalitsuse järelevalveinspektor Meelis Salm kasutab ametisõitudeks isiklikku autot, temale kompenseeritakse kütusekulu kuni 700 krooni ulatuses.

Sotsiaalmaja juhataja Pille-Ruth Kukemilgi Peugeot on linna kasutuses nullrendiga, linnavalitsus katab selle auto remondi- ja kütusekulud – mullu kokku 11 286 krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles