Lammasmäel valmisid koprad ja karunahas kalamees

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lammasmäe puhkekeskust kaunistab hulga skulptuure.
Lammasmäe puhkekeskust kaunistab hulga skulptuure. Foto: Erakogu

Virumaa kunstnik Teet Suur koos sõbra, raamatute illustraatorina tuntud Kristjan Allikuga valmistas Kunda lähistel Lammasmäe puhkekeskuses hulga skulptuure, et paika atraktiivsemaks muuta.


Teet Suure käe all valmis karu nahka kandev kalamees ning Kristjan Allik meisterdas haugi süles hoideva poisi, samuti tegi Suur puhkekoha jaoks neli kobrast ning ühe koguka kala.

Teet Suure sõnul on Lammasmäe ajalooline koht, seepärast tahtsid nad valmistada midagi sellist, millel ka sõnum või sisu.

“Siin lähedal on olnud kiviaja asustus, sellest ka jõe ja kalapüügi teema. Tegin kalamehe, mis on võib-olla natuke stiliseeritud, küsitav on, kas nad ikka karu nahka kandsid, kui, siis pidulikel puhkudel,” arutles Teet Suur.

Kunstnikud, kes puuskulptuure on veel võrdlemisi vähe meisterdanud, leidsid, et ääretult tore on midagi oma kätega ära teha, aga kohati on see ka ras­ke. “Kihvt on ka see, et iga lii­gutusega õpib,” lausus Teet Suur.

Meistrimeeste sõnul sujub koostöö neil hästi. Raamatute illustraatorina tuntud Kristjan Allik joonistas suuremad asjad paberile, kuid kujude kallal tegid mehed tööd siiski kumbki iseseisvalt.

Kristjan Alliku arvates tuleb puu vormimine joonistamisoskusele kindlasti kasuks - õpetab nägema asju natuke teise nurga alt.

Mõlemad mehed leidsid, et vajadusel said nad küll üksteisele nõu anda.

“Samas me tegime suure karuskulptuuri ka Luunjas ning siis nokitsesime ühe asja kallal koos, klapp on väga hea. Üksi ei ole nii suurt ettevõtlikkust kui teineteist toetades,” rääkis Teet Suur.

Puud peavad mehed skulptuuride jaoks üsna heaks materjaliks, sest on kättesaadav ning kergesti töödeldav.
Küll aga vajab näiteks kõva tammepuu vormimine märgatavalt rohkem aega kui pehmem haab.

“Pehmema puu töötlemine läheb kiiremini,” ütles Kristjan Allik.

Meeste hinnangul saab tegelikult igast puust midagi teha, iseküsimus, kui kaua see vastu peab.

Aga kindlasti soovitavad skulptorid enne mõelda kui vääris- või huvitava kujuga puud nii-öelda ahju ajada, sest kui puu on korralikult kuivatatud, võib see pakkuda huvi nii kunstnikele kui sobida ka näiteks mööbli valmistamiseks.

Mehed kavatsevad kindlasti puuskulptuure edasi valmistada ning suuremate asjade puhul koos töötada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles