Raske sulalumi katustel tegi palju pahandust

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raske sulalumi katustel on ohtlik nii hoonetele endile kui ka katustepuhastajatele ja lähiümbruses liikuvatele inimestele.
Raske sulalumi katustel on ohtlik nii hoonetele endile kui ka katustepuhastajatele ja lähiümbruses liikuvatele inimestele. Foto: Meelis Meilbaum

Pühapäeval mattis katuselt varisenud raske sulalumi enda alla kaheaastase poisipõnni ja vigastas raskesti noort naist.

Pühapäeval kell 12.05 teatati regionaalsele häirekeskusele, et Väike-Maarja vallas Ebavere külas on katuselt varisenud lume alla jäänud kaheaastane poiss.

Sündmuskohale kihutanud Väike-Maarja päästekomando meeskonnavanem Tiit Riispere rääkis, et päästjate kohale jõudes oli lapse hooldaja poisipõnni vabastamiseks juba suurema töö ära teinud.

Kapuuts paistis

Riispere sõnul oli lapse hooldaja poisi lumest peaaegu välja kaevanud. “Kapuuts paistis, lapse nägu oli veel lume all,” kirjeldas päästja nähtut ja lisas, et ega see meeldiv vaatepilt polnud. “Liiati veel, et tegemist oli lapsega,” lisas Riispere.

Pritsimehed kaevasid poisipõnni kiiresti lumest välja ja andsid üle kiirabi meedikutele. Laps oli päästetööde ajal vait. “Ilmselt šokis,” sõnas Riispere, kelle andmetel olevat poisike hakanud häält tegema alles kiirabiautos.

Päästja tunnistas, et see oli esimene kord, kui ta pidi kedagi lume alt välja kaevama.

Rakvere haigla peaarst Sirje Kiisküla ütles, et poisike vaadati haiglas üle. Mingit tervisehäda ei leitud ja mehehakatis saadeti koju, et täiskasvanud tal seal silma peal hoiaksid.

Umbes tund aega hiljem varises lumi Tapal 1. Mai puiesteel OG Elektra kaubanduskeskuse katuselt pähe 21-aastasele naisele. Raskesti vigastada saanud noor naine viidi Tallinna Põhja-Eesti regionaalhaiglasse.

Viru ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Mari Luuk ütles, et juhtunu uurimiseks alustati kriminaalmenetlus karistus­seadustiku paragrahvi alusel, mis käsitleb raske tervisekahjustuse tekitamist ette­vaatamatusest. Luugi sõnul pole kedagi veel üle kuulatud.

Kaubanduskeskuse juhataja Tiina Kaskema rääkis, et hoone katuselt koristatakse lund pidevalt. Samuti on kaubanduskeskuse kõrvale pandud turvalindid, kuid need tõmmatakse puruks või viiakse ära. Sellest hoolimata pannakse välja uued lindid.

Õnnetused jätkuvad

Kaks lumega seotud õnnetust aga ei olnud pühapäevaks veel kõik. Pärastlõunal teatati häirekeskusele, et Sõmeru vallas Tagakülas on elumajas lumevaringu oht.

Päästjate kohale jõudes oli hoone välisukse ees oleva veranda osa katust juba raskele lumele alla vandunud ja kokku kukkunud. Katust kattis enam kui poolemeetrine jäise lume kiht. Päästjad toestasid ehitise, tagades elanikele majast väljapääsu.

Pühapäeva lõunal lõhkus Tapal 1. Mai puiesteel maja katuselt varisenud lumi lumetõkke, mis jäi ohtlikult rippuma. Päästjad piirasid ohuala turvalindiga.

Paar tundi hiljem tuli päästjatel turvalindiga piirata ohuala Rakveres Tallinna tänava hoone juures, mille katusel olev lumi ähvardas samuti alla prantsatada.

Tehnilise järelevalve amet on ehitiste omanike tähelepanu juhtinud asjaolule, et ohutuse tagamiseks tuleb pidevalt jälgida katusele kogunenud lume kogust ning lumi ja jää sealt õigel ajal ära koristada.

Lumel ja jääl ei tohi lasta kukkuda madalamatele hoonetele ja inimeste liikumistsooni. Selleks tuleb katusele paigaldada lumetõke. Koristustööde tegemise ajaks tuleb inimeste liikumistsoon piirata ohulintidega.

Ehitusseaduse järgi vastutab ehitise ohutuse eest selle omanik. Hoones ja selle vahetus läheduses ei tohi tekkida ohtu inimeste elule, tervisele või varale. Ehitisele mõjuvad koormused, sealhulgas lumekoormus, ei tohi põhjustada hoone või selle osade varisemist.

Ehitise omanik on kohustatud tagama hoone ja selle ümbruse korrashoiu ning ohutuse inimestele.

Ehitise ohutuse tagamist kontrollivad kohalikud omavalitsused ja tehnilise järelevalve amet.

Seadus

• Ehitise omanik on kohustatud tagama hoone ja selle ümbruse korrashoiu ning ohutuse inimestele.

• Ehitise omanik peab takistama juurdepääsu varisemisohtlikule ehitisele ja paigaldama hoiatussildid.

• Ehitise ohutuse tagamist kontrollivad kohalikud omavalitsused ja tehnilise järelevalve amet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles