Õpilaste Teadusliku Ühingu suveseminar toob Viitnale üle saja noore

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viitna.
Viitna. Foto: Tairo Lutter

Õpilaste Teadusliku Ühingu (ÕTÜ) suveseminar toob 7.-9. augustini Viitna puhkekeskusesse sadakond koolinoort, et arutleda koos Eesti tunnustatud tippteadlastega selle üle, mis on keerukus. Teemat avatakse eri teadusalade vaatepunktist – matemaatikast zooloogia, psühholoogia ja teoloogiani.

„Tegemist on teaduslikus mõttes väga huvitava mõistega. Näiteks matemaatikas on olemas suisa keerukuse teooria, mis uurib keerukuse olemust ja seletusvõimalusi,“ selgitas ÕTÜ eestvedaja professor Peeter Lorents tänavust teemavalikut.

 Folklorist Anzori Barkalaja räägib noortele keerukusest kultuuris. “Siin tuleb keerukus esile mitmes paralleelses lõimes. Ühelt poolt on keerukas maailma mõtestamise küsimus, mis algab sellest, kuidas inimene ennast ja ümbritsevat üldse tajub ja teadvustab. Siis tuleb edasi keerukus maailma kirjeldamisel teiste jaoks. Näiteks inimest ennast võib ju kirjeldada molekulide tasandil ning katsuda edasi anda sealt pinnalt tema mõtlemist või tegutsemist. Ja isegi kui valida parim üldistustasand, võib näiteks loomuliku keele puhul olla ühel sõnal inimeste jaoks erinev tähendus, rääkimata tõlkimiskeerukustest eri keelte vahel. Omaette keerukus on seegi, kuidas eri kultuuride kandjad üksteisega suhestuvad ja suhtlevad,”rääkis Anzori Barkalaja.

Teemat avavad veel astrofüüsik Enn Saar, keemik Toomas Kaevand, infotehnoloog Priit Raspel, zooloog Aleksei Turovski, bioloog Toomas Tammaru, psühholoog Jaak Allik ning teoloog Roland Karo.

Õpilastes teadushuvi äratamise ja hoidmise kõrval on kokkusaamisel Peeter Lorentsi hinnangul oluline roll ka üksteise mõistmise arendamisel. „Siin saavad kokku lektorid ja juhendajad väga erinevatelt teadusaladelt ning väga erineva huvideringiga õpilased. Üksteise loenguid kuulates ja eri vaatepunktidest teemade üle arutledes õpitakse mõistma, et ükski teadusharu pole mingil põhjusel teisest parem. Tuleb vaid süveneda nende eripäradesse ja õppida neid mõistma.“

 ÕTÜ suveseminar on olnud läbi aastakümnete teadushuviliste 8.-12. klasside õpilaste ja tunnustatud teadlaste oodatud kohtumissündmus. Seminari on korraldatud juba 1980ndatest aastatest alates. Pärast kümneaastast pausi on seminar toimunud Eesti Teadusagentuuri korraldamisel regulaarselt 2005. aastast. Nii mõnestki kunagisest noorest kuulajast on tänaseks saanud tunnustatud teadlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles